Write your awesome label here.

Vägen till metabol hälsa börjar här

Följ med på en spännande resa som kommer förändra din syn på kost och hälsa för all framtid.

Metabol hälsa - en förutsättning för livet självt! 

Alla celler behöver energi, varje sekund, livet ut. Det innebär att oavsett om du är en encellig organism som flyter runt i något av världshaven eller en människa (bestående av biljontals celler) behöver cellerna få energin någonstans ifrån. 

Vi människor säkerställer vår energiförsörjning antingen genom maten vi äter eller genom fettet som vi lagrat. På läkarspråk kallas detta för kroppens metabolism. Metabolism är alltså bara ett annat ord för omsättning. 
Write your awesome label here.
Med en frisk metabolism fungerar din ämnesomsättning som den ska. Då håller du dig smal, frisk och pigg. Om din metabolism däremot inte fungerar riskerar du att drabbas av övervikt, fetma, diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar eller någon annan av våra livsstilsrelaterade sjukdomar.
Som du förstår är det av yttersta vikt att hålla din metabolism på topp. 

Tyvärr främjar inte vår moderna livsstil vår metabolism och många av oss är metabolt sjuka utan att vi vet om det. 

Det första vi måste göra när vi ska göra en livsstilsförändring är att säkerställa att vår metabolism fungerar. Om inte våra celler kan tillgodogöra sig energin är det svårt att orka med de andra bitarna i livet.

Hur vet du att din metabolism fungerar som den ska?

Det tar många år att förstöra sin metabolism och gränsen mellan frisk och sjuk är flytande.  De allra flesta föds med en frisk metabolism men med åren försämras den. Det är ganska få 15-åringar som drabbas av en hjärt- och kärlsjukdom men det är desto vanligare att personer över 70 år drabbas. 

Medan världens läkare och forskare grälar om det finns någon optimal kost som passar alla kan du bara ta fram ett måttband och mäta ditt midjemått (lite under naveln).

Om du som man har ett midjemått över 102 centimeter och som kvinna över 88 centimeter så är det en tydlig indikation på en metabol rubbning. 
Write your awesome label here.
Inre förfettning är alltså det första tecknet på att din metabolism inte fungerar som den ska. Inre förfettad kan du vara även om det inte syns utanpå. Du kan alltså vara smal utanpå men tjock inuti. 

Fettet runt de inre organen är inget oskyldigt fett som det som sitter på rumpan och låret. Det här fettet är som ett organ i sig och utsöndrar både hormoner samt inflammatoriska ämnen.

Övervikt och fetma har alltså ingenting med karaktär och viljestyrka att göra utan är en hormonell obalans. Intresserad av att veta mer VARFÖR du blir överviktig, inte HUR (för det har du förmodligen redan räknat ut) så klicka  på knappen nedan.
Write your awesome label here.
Det metabola syndromet är inte en sjukdom i sig utan ett samlingsnamn för ett antal riskfaktorer där varje riskfaktor i sig gör att du ökar risken att drabbas av typ 2 diabetes eller någon hjärt- och kärlsjukdom men tillsammans ökar risken tiofalt. 

Det metabola syndromet

Det första tecknet på en metabol rubbning är ett svällande midjemått. Om du sedan har minst två av följande fyra markörer uppfyllda har du drabbats av det metabola syndromet. 
  • Fasteblodsocker över 6.0 (prediabetes)
  • Triglycerider över 1.7
  • Lågt HDL (det goda kolesterolet)
  • Högt blodtryck - över 130/90
Tyvärr är det många människor om lider av en metabol rubbning utan att veta om det. Ogynnsam fördelning av blodfetter, högt fasteblodsocker och högt blodtryck kan man gå runt med i åratal och för varje år ökar risken att insjukna. 

Det positiva är att din kropp vill ha en frisk metabolism så med rätt åtgärder brukar de allra flesta förbättra sina värden bara på några månader. 

Beställ en metabol screening

Att mäta är att veta!
testa dina metabola markörer på Funmed
Lär dig mäta och tolka dina egna metabola markörer

Blodsockerutmaningen

Blodsockerutmaningen är en unik kurs online kurs där du under sex veckor får lära dig att mäta och tolka dina egna metabola markörer. 

Denna kurs vänder sig till alla som är intresserade av hälsa och viktnedgång ur ett vetenskapligt perspektiv. Alla är vi biokemiskt unika och det finns inte en lösning som passar alla. 
Write your awesome label here.
Write your awesome label here.
alla kan bli en hälsoingenjör

Bli din egen hälsoingenjör

Det här är boken för dig som är trött på dieter, bantningshets och viktångest.

Istället för att få dig att påbörja ännu en diet visar den hur du kan bli din egen ”hälsoingenjör” genom att mäta de fem hälsomarkörer som hela världens läkare och forskare är överens om indikerar ett metabolt syndrom.

Genom att förstå dessa fem markörer kan du enkelt ta reda på vad just din kropp behöver för att balansera de hormonella systemen för hunger, mättnad, fettförbränning och fettinlagring och på så sätt undvika att bli ännu en siffra i statistiken för några av våra moderna livsstilssjukdomar.