Fryst ädelost med pepparkakscrunch och sockerfri rosmarinkolasås

Ewa Meurk

Alexander på Kockarnas kamp gjorde en efterrätt med Kornblomst och kolasås som såg vansinnigt gott ut. Jag gjorde genast om receptet så att det passade oss som vill äta sockerfritt och glutenfritt.

I originalreceptet ska man dekorera med lite vattenkrasse. Jag tog bort det för jag gillar rosmarin mer men vattenkrasse till är nog också väldigt gott.  

Ingredienser:
160 g blåmögelost

Brödcrisp:
Kolasås:
2,5 dl grädde (går bra med havre-, soja-, kokosgrädde)
1,5 dl fibersirap gold
1 dl sötströ (Ica)
3 msk vitvinsvinäger
20 g färsk rosmarin
Torkad frukt:
40 g torkade aprikoser eller fikon
1 msk vitvinsvinäger

GÖR SÅ HÄR:
Skär blåmögelosten i tunna skivor och lägg in i frysen på en bricka med bakplåtspapper. När osten är ordentligt fryst ta ut den och hacka den fint och ställ in i frysen igen.

Koka grädde, fiberssirap och sötströ till cirka 116 grader (tar cirka 15 min men mät för kokar du för länge skär sig såsen). Tillsätt vinäger och rosmarin och koka upp igen. Låt stå i 10 min och sila av.

Skär aprikoserna eller fikonen i tunna strimlor och blanda runt med 1 msk vinäger. Servera den hackade, frysta osten i kylda skålar. Lägg på aprikos eller fikon och crunch. Häll den varma kolasåsen runt sidorna på skålen precis innan servering. Garnera med lite rosmarin.

Ät och njut!