Frökex med pepparkaksmak

Ewa Meurk

Frökex med pepparkaksmak 

Alla ska kunna njuta av julens läckerheter oavsett om du valt bort vissa livsmedel av hälsoskäl. Med Elitistas läckra fröknäcke med pepparkakssmak kan du mysa under julhelgen utan att få i dig vare sig socker eller gluten.

Detta fröknäcke passar väldigt bra med en bit god Saint Agur (eller liknande ädelost). Om du inte äter ost så bre lite ghee över kexet istället. Ibland toppar jag med en tunn skiva päron eller färskt fikon. Den söta frukten gifter sig ned med ädelosten. 

Om du får överblivet frökex över när du stansar ut pepparkakor så smula det som crunch över en efterrätt eller över filen.  

Recept fröknäcke med pepparkakssmak:
En plåt
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
½ dl linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
2,5 dl kokande vatten
0,5 dl kokosfett eller ghee (gärna karamelliserat)
1 tsk havssalt
3 msk pepparkakskrydda  
Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke (inklusive kryddorna) Koka upp vattnet och lägg i fettet.
Häll vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt. Häll genast upp på ett bakplåtspapper 30*33 cm och sprid ut till en tunn kaka med en degskrapa.

Stansa ut valfria pepparkaksfigurer eller om du vill ha fyrkanter eller bryta själv så låt kakan vara intakt.

Spara den överblivna smeten och grädda den samtidigt ( så kan du göra crunch ac det).

Grädda i ugnen på 150 grader i 45 min. Ta ut och markera fyrkanter (om du inte stansat ut figurer). Sänk värmen till 80 grader och grädda cirka 1,5 timme till tills de är torra och fina.