Frökex med pepparkaksmak 

Alla ska kunna njuta av julens läckerheter oavsett om du valt bort vissa livsmedel av hälsoskäl.

Med Elitistas läckra fröknäcke med pepparkakssmak kan du mysa under julhelgen utan att få i dig vare sig socker eller gluten.

Detta fröknäcke passar väldigt bra med en bit god Saint Agur (eller annan ädelost) men är precis lika god med en klick smör eller ghee.


Ibland toppar jag med en tunn skiva färskt fikon som gifter sig bra med ädelosten. 

 

Smula den även och använd den som crunch över efterrätter eller varför inte över yoghurten?

 

Recept fröknäcke med pepparkakssmak:

 

En plåt

 

1 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

½ dl linfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk
2,5 dl kokande vatten
0,5 dl kokosfett eller ghee (gärna karamelliserat)

1 tsk havssalt

3 msk pepparkakskrydda

 

Gör så här:

Blanda alla torra ingrediense i en bunke (inklusive kryddorna)

Koka upp vattnet och lägg i fettet.

Häll vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt

Häll genast upp på ett bakplåtspapper 30*33 cm och sprid ut till en tunn kaka med en degskrapa.

Stansa ut valfria pepparkaksfigurer eller om du vill ha fyrkanter eller bryta själv så låt kakan vara intakt.

Spara den överblivna smeten och grädda den samtidigt.

Grädda i ugnen på 150 grader i 45 min. Ta ut och markera fyrkanter (om du inte stansat ut figurer).

Sänk värmen till 80 grader och grädda cirka 1,5 timme till tills de är torra och fina.