Recept ReSet Protokoll

För att kunna hjälpa er och göra handlingen mer smidig och enkel (framförallt i coronatider) har vi inlett ett samarbete med Hemköp. Tyvärr levererar inte Hemköp till alla städer i Sverige än så kontrollera innan du börjar handla att du kan få det hemkört eller hämta maten i butik.

Skapa eller logga in på Hemköp med nedanstående länk (alla länkar är sponsrade länkar till Hemköp). När du är inloggad på ditt konto så kan du skapa en lista. Klicka på de varor nedan som du vill handla och lägg antingen i en handlingslistan eller direkt i varukorgen. Naturligtvis kan du välja andra varor än de som jag valt ut!

Bönbröd

Bönbröd förekommer ofta i Elitistas ReSet Protokoll. Det mättar bra och ger tuggmotstånd och innehåller varken ägg eller mjölkprodukter vilket gör att det håller sig bra i rumstemperatur. En sats ger 6 bröd.
GÖR SÅ HÄR

Mixa samtliga ingredienser (även spadet i kikärtorna) med en stavmixer.

Forma till 6 bröd och grädda i ugnen cirka 35 min på 200 graders värme.


Tips från kostcoachen
Bröden går utmärkt att frysa och blir jättegoda att rosta direkt från frysen. Gör en sats och ät även efter fastan med ett gott pålägg.

Overnight Oats

Overnight Oats är en snabblagad, mättande och god frukost för dig som gillar gröt. De klippta fullkornskärnorna ger en tuggigare konsistens än vanlig gröt men också mycket smakrikare. Det går lika bra att använda mathavre eller havregryn.  Det här är en klassiker i ReSet Protokollet och den finns med i alla våra fastor på begäran!
GÖR SÅ HÄR 

Koka havrekärnorna kvällen innan. Koka gärna mer så du har för flera dagar. 35 g okokta havrekärnor ger 75 g kokta. 

Lägg 75 g kokta havrekärnor i en burk med lock eller en skål. Häll på kokosmjölken. Salta försiktigt och lägg i lite vaniljpulver och kanel. Rör om och låt stå över natten.

På morgonen rör du om och toppar med 30 g blåbär, 15 g hallon, 5 g jordnötssmör och 22 g hackade mandlar. Om du inte vill äta jordnötssmör eller mandlar så strö över 22 g rostade kokosflingor istället.


Tips från kostcoachen
Ovan är för dag 1 (förmodligen frukost). Om du vill äta denna frukost dag 2-5 så är det samma mängd havrekärnor, kokosmjölk, blåbär och hallon. Däremot måste du minska på jordnötssmör och mandlar till en av följande: 6 g kokosflingor eller 7 g jordnötssmör eller 7 g mandlar. Vi använder Risenta kippta havrekärnor. Det går lika bra att använda vanliga havregryn men då blir det mer som en gröt.

Bananplättar med hallon och blåbär

Inled fastan med en mysig söndagsfrukost med bananplättar. Denna rätt passar bäst att äta dag 1 men om du vill äta dessa även till frukost dag 2-5 så är det måttangivelserna inom parantes som gäller. De är goda att äta både kalla och varma.

Gram
100 (100)
50 (25)
30 (45)
5 (3)  
3 (4)  
15 (8)
20 (30)  
70 (25)  
50 (0)
GÖR SÅ HÄR 

Mixa (med en stavmixer) ihop 100 g banan, 50 g kokosmjölk light, 30 g vatten, 20 g kokosmjöl,  3 g fiberhusk och 5 g bakpulver och vaniljpulver (krydda).

Värm 15 g kokosolja i en stekpanna på medelstark värme och klicka ut små plättar. Lägg upp plättarna på en tallrik och varva dem med 50 g hallon och 70 g blåbär.

Tips från kostcoachen

De kan vara lite pyssliga att steka då de lätt faller samman. Späd med önskad mängd vatten så de blir en tjock smet. Jag gör dem i en stekpanna med ett silikoninlägg för plättar. Viktigt att steka plättarna på svag värme och låta dem få tid att gå igenom. Vänd dem inte för tidigt!

Lasagne med aubergine och vita bönor

Att göra lasagne på aubergine är otroligt gott. Auberginen gifter sig bra med tomaterna och de vita bönorna. 

Ingredienser (364 Kcal)
Gram
119
15
120
15
5
20
8
10
5
GÖR SÅ HÄR 

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva 119 g aubergin i tunna skivor (cirka 0,5 cm) och lägg på ett bakplåtspapper. Smörj in auberginen i hälften (7,5 g) av olivoljan, strö över lite salt och grilla i cirka 15 minuter tills de fått färg.

Stek 15 g lök, 5 g vitlök i resten av (7,5 g) olivoljan. Tillsätt 120 g krossade tomater, 8 g tomatpuré och 5 g av den strimlade, soltorkade tomaten. Salta, peppra och dofta över lite cayennepeppar. Späd eventuellt med lite vatten om det blir för tjockt. Tillsätt 20 g vita bönor och låt allt bli varmt.

Varva aubergine och tomatkross och toppa med 10 g näringsjäst (valfritt). Gratinera 10 min i ugnen och klipp över lite färsk basilika innan serveringen.



Tips från kostcoachen

Den här rätten är tyvärr svår att då till dag 2-5. Men om du gillar den så ät den gärna efter fastan. Den passar väldigt bra med en bit grillad kött eller fisk. 

Shiratakinudlar med tomatsås

En rejäl måltid som kommer hålla dig mätt länge. Den innehåller inga nötter eller baljväxter så den är perfekt för dig som undviker dessa ingredienser. Vill du äta den dag 2-5 så är det siffrorna inom parantes som gäller. Står det ingenting så är det samma mängd som gäller även för dag 2-5.

Gram
200
250
3
13
20 (12)
15 (0)
50
130
80
60
12 (0)
GÖR SÅ HÄR 

Hacka 3 g vitlök och 13 g lök fint. Tillsammans med hälften av oljan (10g) fräser du hacket i en stekpanna tills det får lite färg. Tillsätt 250 g  krossade tomater och koka samman under några minuter. Salta, peppra och addera gärna lite paprikapulver och torkad oregano. ​

Skiva och dela upp 50 g squash, 130 g aubergine och 80 g svamp i lämpliga munsbitar. Stek dem i resten (10g) av olivoljan på hög temperatur så att de behåller sin spänst. Salta lätt.

Skölj 200 g nudlar och klipp upp dem i lite kortare bitar. Blanda ned nudlarna i tomatsåsen och lägg i botten på en tallrik, placera de stekta grönsakerna ovanpå nudlarna tillsammans med 15 g oliver. Krydda med basilika och svartpeppar. ​

Som dessert serverar du dig 60 g päron med 12 g kokosflingor. Om du har svårt att få tag i päron så byt ut mot äpple, plommon eller mango (se nedan). 

Tips från kostcoachen

Shiratakenudlar är verkligen användbara. De innehåller märkligt lite kalorier och är i princip färdiga att äta så snart du sköljt av dem. Vill du äta denna rätt dag 2-5 är det bara att du minskar olivoljan till 12 g, tar bort de svarta oliverna och kokosflingorna och minskar champinjonerna till 50 g. Päron kan du byta ut mot 70 g äpple, 60 g plommon eller 60 g mango. 

Grön smoothie med mango och pakchoi

Låt inte lura dig av färgen. Den här smoothien är fantastisk god trots att den är illgrön. 

Gram
60
75
90
150
5

GÖR SÅ HÄR 

Lägg alla ingredienser i en mixer tillsammans med lite vatten. Mixa tills smoothien är slät och späd eventuellt ut med extra vatten till önskad konsistens. 

Tips från kostcoachen

Pak choi är verkligen en favorit, en smakneutral grönsak som suger upp de smaker man tillsätter i varma rätter eller sallader. Gott är att tillsätta lite bubbelvatten så får den en lite frizzig konsistens. 

Kokosgurt med äpple

Många har velat ha med även denna frukost som är en riktig favorit. Enkel att göra och du kan äta den både som frukost och lunch.

Ingredienser (256 Kcal)
Gram
50  
70  
65
30
7
30
70
GÖR SÅ HÄR 

Skiva upp 70 g äpple, 30 g banan och 70 g jordgubbar. Fördela 50 g kokosgurt i en skål. Lägg upp bären och frukten och toppa med 7 g hampafrön (finns ej med på bilden).

Tips från kostcoachen

Om det inte är säsong för jordgubbar så byt ut jordgubbarna mot 60 g päron, 60 g plommon eller 60 g mango och smaksätt kokosgurten med kanel och ingefära.

Pinacolada med bön-bröd och jordnötssmör

Njut av denna exotiska smoothie med smak av ananas och kokos. Rostat bönbröd med lite jordnötssmör och flingsalt är en perfekt avslutning med en kopp kaffe eller te.  Läs mer nedan om bönbrödet. 
Gram
1 st
5  
60
50  
60
8
GÖR SÅ HÄR 

Mixa 60 g ananas, 60 g banan och 50 g kokosmjölk. Späd med valfri mängd bubbelvatten till önskad konsistens. Smaksätt med lite vaniljpulver. Strö över 8 g kokosflingor innan serveringen. Om du tagit bönbrödet från frysen så kan du rosta det.

Servera med 5 g jordnötssmör. Recept på bönbröd finns i början av receptsamlingen.

Tips från kostcoachen

Denna omgång av ReSet protokollet innehåller bönbröd i flera recept. En sats blir 6 bröd. Bröden går utmärkt att frysa och blir goda att rosta på morgonen. De håller sig dessutom i rumstemperatur så de passar bra att ta med vid resor.

Bouillabaisse med saffran och fänkål

Vad passar bättre än en saffransdoftande bouillabaisse på hösten. Den doftar fantastiskt och är både god och mättande. Det är nästan så att du glömmer att den inte innehåller någon fisk. 

Ingredienser (254 Kcal)
Gram
80  
10  
10  
5
50
80
20
180
1 st
0,5
GÖR SÅ HÄR 

Skala och skiva 80 potatis i klyftor. Skär 20 g morötter, 50 g fänkål och 10 g purjolök i ungefär lika stora bitar som potatisen.

Hetta upp 10 g olivolja i en gryta och fräs saffran tillsammans med 5 g vitlök, 10 g purjolök, 20 g morötter, 50 g fänkål och 80 g potatis i några minuter. Tillsätt 180 g grönsaksbuljong. Jag använde Reneé Voltaires grönsaksbuljong. Häll på 80 g krossade tomater.

Låt småkoka i cirka 20-25 min tills potatisen är mjuk.

Salta, peppra. Droppa över lite citron och klipp över en knippe dill innan serveringen.  Doppa ett nybakat bönbröd i soppan.

Tips från kostcoachen

För dig som gillar lite kryddigare variant kan du hacka över lite färsk chili eller pudra över lite cayennepeppar. Det går att använda buljongtärningar men många av dessa är inte lika rena som Reneé Voltaires. Titta noga på innehållsförteckningen.

Indisk blomkål med vitlöksdressing

Torrostad blomkål med indiska kryddor är en favorit. Blomkålen blir krispig med lite tuggmotstånd och vitlökssåsen svalkar fint om du råkat ta lite för mycket chili. 
Ingredienser (262 Kcal)
Gram
150
30
5
20
10
35
4
50
5
GÖR SÅ HÄR 

Koka upp 35 g quinoa eller det röda riset i lättsaltat vatten, blanda i hälften av vitlöken (2,5g) och låt det koka tillsammans med riset eller quinoan.

Ta ut 150 g buketter av blomkålen, lägg dem i en skål och strö över salt och valfri sort av gul curry blandning. Rätten ska vara kryddig. Vänd runt så att kryddorna fastnar på blomkålen. Lägg i en nonstick panna eller på bakplåtspapper. Rosta i ugn på 220 grader under ca 10 – 12 min. 

Under tiden river du resterande del 2,5 g av vitlöken och blanda ned den i 30 g kokosgurt. Krydda med salt, citronjuice, chiliflingor och spiskummin. 

Skiva upp 10 g rödlök fint och blanda med 20 g ruccola och placera i botten på tallriken. Ringla över 4 g kokosolja tillsammans med lite lime eller citron och salta. Strö över quionan eller riset och placera sedan den varma blomkålen ovanpå riset. Toppa med 5 g russin.

Skiva upp 50 g mango och lägg upp på tallriken. 

Toppa med kokosgurtdressingen.

Tips från kostcoachen

För dig som gillar lite kryddigare variant kan du hacka över lite färsk chili eller pudra över lite cayennepeppar.

Indisk gryta med curry och rostad blomkål

Indisk mat är ofta vegetarisk och här kommer en fantastiskt god indisk gryta som är smakrik och kryddig.

GÖR SÅ HÄR 

Såsen: Hacka 33 g lök, 20 g palsternacka, 40 g morötter, 5 g vitlök. Lägg ned hacket i en gryta, fräs i 6 g olivolja tillsammans med gul curry, spiskummin, kanel, cayennepeppar och gurkmeja tills dess att de börjar få lite färg. Häll på 50 g krossade tomater, 2 g honung och limejuice. Salta och tillsätt vatten så att det täcker och koka hacket till dess att det är mjukt. Tillsätt 10 g cashewnötter. Mixa i mixer helt slätt, smaka av.

Grönsakerna: Värm ugnen till 240 grader. Skiva upp 100 g aubergine, 120 g squash och bryt 100 g blomkålsbuketter. Lägg på bakplåtspapper, salta efter smak och torrbaka (utan olja) i ugnen tills dess att de har fått fin färg.

Skär 40 g potatis i små klyftor och låt koka i den mixade såsen tills dess att de har mjuknat.

Servera i djup tallrik med såsen och potatisen i botten och de halstrade grönsakerna ovanpå. Strö över lite koriander.

Tips från kostcoachen

Det kan hända att du behöver fylla på lite mer vatten till såsen under kokningen, tänk bara att allt ska bli en lagom tjock sås i slutändan. Att krydda med kanel kan verka märkligt och den här rätten ser simpel ut, men kombinationen av smaker är en delikatess. Spar gärna en klyfta med lime och droppa över lite vid servering, syran lyfter grönsakerna ytterligare.

Långbakade morötter med pumpadressing

Morötter som långbakats i ugn får en sötaktig smak som passar bra ihop med en lite syrligare pumpadressing.

Ingredienser (254 Kcal)
Gram
155
25
120
8
6
10
5
GÖR SÅ HÄR 

Tvätta rent 155 g morötter och 120 g palsternacka men skala dem helst inte.

Skär upp genom att halvera på längden eller i kvartsstavar beroende på grovleken på rotfrukterna.

Placera i stek- eller långpanna med hälften (4 g) av oljan och hälften (5 g) av citronjuicen. Rosta i ugn på 175 grader i ca 25 – 30 min min eller till dess att de börjar bli lite karamelliserade. 

Rosta 6 g pumpakärnor på medelhög värme tills dessa att de blir torra och börjar skifta färg. 

Placera pumpakärnorna i ett stavmixerkärl, tillsätt 2 msk vatten, 5 g vitlök och resterade 4 g olja. Krydda med resten av citronjuicen, spiskummin, cayennepeppar och salt. Mixa till dess att du får ut en jämn dressing eller pesto.

Riv loss 25 g svartkålblad från stammen, krama bladen tillsammans med salt och vinäger och lite svartpeppar tills dessa att de börjar vätska sig lite. 

Lägg upp rotfrukterna tillsammans med svartkålen och toppa de bakade rotfrukterna med pumpadressingen.

Tips från kostcoachen

Prova att inte skala rotfrukterna.

Rotsakspytt med rödbetor

Pyttipanna finns det många varianter på men här har vi gjort en rotsakspytt med rödbetor som är väldigt god.
Ingredienser (263 Kcal)
  • Morötter
  • Palsternacka
  • Sötpotatis
  • Olivolja
  • Vitlök
  • Rödbetor (Tistelvind)
  • Solrosfrö
  • Salt och peppar efter smak
  • Färsk timjan
Gram
25
25
50
7
3
40
9
GÖR SÅ HÄR 

Börja med att skala och väg upp 25 g morötter, 25 g palsternacka, 50 g sötpotatis.

Skär rotfrukterna i  kuber om ca 1x1x1 cm. Hacka 3 g vitlök. Lägg rotfrukterna med löken tillsammans med 7 g olja i en panna. Salta och peppra med svart och vitpeppar. Stek hastigt så att bitarna får färg.

När de fått lite färg ställ in dem i ugnen på 210 grader. Efterstek till dess att de är mjuka, ca 7-8 min, efter halva tiden strö över 9 g solroskärnor. 

Lägg upp på tallrik tillsammans med 40 g inlagda rödbetor. Vi har använt oss av Tistelvinds syrade rödbetor vilka har en finare och mer naturligt syrad smak. Dessa hittar man normalt bland de kylda grönsakerna.

Om ni vill tillsätta lite örter så kommer timjan att passa utmärkt.

Tips från kostcoachen

Prova att krydda med lite extra chili för mer sting. Ibland klipper jag över förutom färsk timjan även färsk basilika och lite persilja.

Frasig rösti med kronärtskockskräm

Alla som älskar rösti räcker upp en hand? Det bästa med ReSet fastan är att jag får äta potatis ibland var det en kund som mailade och sa. Dessa frasiga potatisplättar med smak med en klick kronärtskockskräm är en av mina favoriter. 
Ingredienser (266 Kcal)
  • Potatis (rå)
  • Olivolja
  • Kronärtskocka på burk
  • Oliver (svarta)
  • Rödlök
  • Körsbärstomater
  • Ruccola
  • Äppelcidervinäger
  • Vitlök
Gram
180
11
70
10
7
20
30
10
2
GÖR SÅ HÄR 

Skala 180 g potatis och riv den på ett rivjärn. Salta och peppra.

Forma till tre rösti och stek på svagvärme i hälften 5,5 g av olivoljan.

Mixa 70 g kronärtskockor med resten av 5,5 g olivoljan, 2 g vitlök och 10 g äppelcidervinägern.

Lägg upp 30 g ruccola på en tallrik. Lägg på de frasiga potatisplättarna. Toppa med 7 g rödlök,10 g hackade svarta oliver, 20 g tomater och kronärtkockskrämen. 

Tips från kostcoachen

Krämen på kronärtskocka blir inte så mycket. Gör en dubbel sats och ät denna rätt flera dagar i rad!

Rostad blomkål och aubergine med svartkål och aprikos

Den här rätten är så god så den kommer du förmodligen fortsätta att äta efter fastan. Aprikoserna ger en fin sötma till den rostade blomkålen. 

Ingredienser (260 Kcal)
  • Blomkål
  • Vitlök
  • Svartkål
  • Mandlar
  • Aprikos torkad
  • Olivolja
  • Aubergine
  • Purjolök
  • Äppelcidervinäger
  • Apelsin
Gram
90
3
25
6
40
9
30
25
1
50
GÖR SÅ HÄR 

Värm ugnen till 240 grader. Skiva 40 g aprikoser. Bryt loss 90 g blomkål i buketter, dela upp 30 g aubergin i delar om ca 3 x 3 cm.

Skölj 25 g purjolök noga och skiva den i skivor om ca 5 mm. Pressa/riv 3 g vitlök. Blanda 3 g vitlök, 90 g blomkål och 25 g purjo tillsamman med hälften 4,5 g av oljan, salta och peppra.

Lägg glest på en plåt eller ugnsfast form. Rosta tills dess att blomkålen får färg, då ska även  aubergin ha hunnit mjukna. Några minuter innan grönsakerna är klara strör du över de skivade aprikoserna.

Under tiden drar du av 25 g svartkål  (repar) från stammen och strimlar bladen, blanda med 4,5 g olja, 1 g vinäger och salt och krama kraftigt till dess att den vattnar ur sig lite. Krama ur och lägg i botten på en tallrik, lägg de rostade grönsakerna ovanpå, toppa med  6 g rostad mandel.

Servera dig 50 g apelsin som dessert.

Tips från kostcoachen

Att krama kål bryter ned den lite tuffa strukturen  och gör det lite mindre ”tuggigt”. Detta kan man använda i massor av rätter och kan förvandla råkost till något mer tillagat. Om du inte har apelsin hemma så går det bra att byta ut det mot 50 g äpple eller 50 g mango. Du kan även byta ut svartkålen mot 20 g grönkål. Grönkål har en liten annan fördelning men det fungerar.

Koreanska nudlar med spetskål och mango

För dig som gillar lite asiatiska smaker och hetta. Du avgör själv hur stark du vill ha den. 

Ingredienser (255 Kcal)
  • Spetskål
  • Shiratakinudlar
  • Broccoli
  • Sesamolja
  • Lök
  • Vitlök
  • Sesamfrö utan skal
  • Gurka
  • Klippta fullkornskärnor havre
  • Mango
  • Äppelcidervinäger
  • Chili flakes (valfritt)
  • Färsk koriander (valfritt)
Gram
60
150
20
8
30
3

50
20
50
5
GÖR SÅ HÄR 

Dela 60 g spetskål på längden och strimla i ca 5 mm tunna strimlor. Hacka och väg upp, 30 g lök, 3 g vitlök och 5 g sesamfrön, 40 g kokta havre fullkornskärnor (20 g okokta). Bryt loss 20 g buketter med broccoli (20 gr är inte mycket) och skiva dem.

Strimla 50 g gurka till långa remsor med en osthyvel och lägg i 5 g  äppelcidervinäger tillsammans med salt, torkad chili och lite färsk koriander.

Häll i 8 g sesamolja stek broccolin till fin färg så att den är all dente. I resterande olja steker du nu allt hack med spetskålen så att den får fin färg. Krydda med chilipulver till önskad hetta (det här är normalt en stark rätt).

Skölj nudlarna i vatten och klipp isär dem. Lägg i nudlarna med spetskålen. Blanda runt och något minut till. Smaka och tillsätt extra kryddor och salt efter smak. Nudlarna drar åt sig mycket smak och salt.

Lägg upp nudlarna, krama ur gurkan och lägg upp som ett nystan, garnera med broccoli och lägg skivad  50 g mango vid sidan om.

Tips från kostcoachen

Krydda den här rätten med torkad chili, paprika pulver, några droppar lime och färsk koriander. Vill man så kan man addera till lite torkad ingefära för frisk smak.

Pizza på sötpotatis-botten med grillade grönsaker

Den här pizzan med en botten på sötpotatis är väldigt god och enkel att göra.

Ingredienser (260 Kcal)
  • Sötpotatis
  • Fiberhusk
  • Pofiber
  • Olivolja 
  • Tomatpure
  • Aubergine
  • Squash
  • Rödlök
  • Vitlök
  • Näringsjäst (valfritt)
  • Ruccola
  • Oregano och basilika (krydda)
Gram
120
5
6
12
10
70
70
10
4
3
15
GÖR SÅ HÄR 

Sätt ugnen på 220 grader. Skär 70 g aubergine i tunna skivor och lägg på en plåt med  bakplåtspapper. Grilla i ugnen cirka 15-20 min tills grönsakerna fått färg.

Skala 120 g sötpotatis och skär i små bitar. Lägg bitarna i en låda med lock som tål micro och kör på full effekt i cirka 5 min eller tills den blir mjuk.

Strimla 70 g squash med en osthyvel i tunna skivor.

Mosa sötpotatisen och blanda i 5 g fiberhusk, 6 g pofiber,4 g vitlök,  salt och oregano och späd med cirka 0,5 dl vatten.

Pensla ett bakplåtspapper med lite av olivoljan. Platta ut sötpotatisen till en rund cirkel cirka 15-16 cm i diameter. Grädda i ugnen 10 min.

Bred på 10 g tomatpuré, lägg på 10 g färsk rödlök och de grillade auberginskivorna samt de tunna skivorna av squashen. Strö över olivoljan och näringsjästen och grilla i ugnen 15 min.

Smaksätt med salt, färsk basilika och servera med ruccolasalladen.

Tips från kostcoachen

Om du älskar pizza (vem gör inte det?) så gör flera pizzabottnar samtidigt och förvara i kylskåpet eller i frysen. Grilla även dubbel mängd grönsaker när du ändå håller på. När du blir pizzasugen går det på 5 min att slänga ihop pizzan.

Blomkålsrisotto med saffran, kanel och torkade aprikoser

Den här rätten kallas ibland Tusen och en rätt. Med dofter av saffran, kanel och kardemumma går tankarna till mellanöstern.

Ingredienser (256 Kcal)
  • Blomkål
  • Olivolja
  • Aprikos torkad
  • Russin
  • Lök
  • Vitlök
  • Kokosflingor
  • Aubergine
  • Squash
  • Färsk chili
  • Saffran i påse (krydda)
  • Kanel och kardemumma (krydda)
Gram
120
5
20
10
15
5
10
120
75
10
0,5

GÖR SÅ HÄR 
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skiva 75 g squash och 120 g aubergine och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Rosta grönsakerna i cirka 20 minuter i ugnen så de får färg.

Riv 120 g blomkål på den fina delen av rivjärnet. Hacka 15 g lök, 5 g vitlök och färsk chili 10 g.

Hetta upp 5 g olivolja i en stekpanna och fräs saffran, vitlök, lök i några minuter.

Tillsätt blomkålen och stek på hög värme så allting tar färg. Tillsätt de grillade grönsakerna. Krydda med cirka 1 msk kanel och 1 msk kardemumma. Salta och peppra och strö eventuellt över lite torkade chiliflingor.

Häll upp på ett fat. Strö över 10 g kokosflingor, 10 g russin och 20 g strimlade aprikoser.

Tips från kostcoachen

Om du tycker det är jobbigt att riva blomkål så säljer både ICA och Coop färdigriven blomkål. Jättesmidigt att bara hälla med i stekpannan tillsammans med kryddorna.

Sötpotatissoppa med linser

Denna soppa är perfekt att göra flera portioner av. Det är nästan enklare att göra mycket soppa än lite. Ät den till lunch eller middag några dagar i rad om du vill spara tid.

Ingredienser (254 Kcal)
  • Sötpotatis
  • Kokosmjölk light
  • Morötter
  • Kokosolja
  • Vitlök
  • Lök
  • Rotselleri
  • Linser (konserverade)
  • Curry, paprikapulver, gurkmeja, chili flakes (valfri mängd)
Gram
70
90
50
5
2
30
35
40
GÖR SÅ HÄR
Skala och hacka 70 g sötpotatis, 50 g morötter, 35 g rotselleri, 2 g vitlök och 30 g lök och fräs upp dem med 5 g kokosolja i en gryta tills dess att de har fått färg. Krydda kraftigt med salt, curry, paprikapulver, gurkmeja och chiliflakes. Häll över kokosmjölken och lite vatten. Ställ och sjud till dess grönsakerna är mjuka.

Skölj av 40 g kokta linser och salta till önskad smak. Ställ åt sidan. ​

Häll soppan i en mixer eller använd en stavmixer om grönsakerna är tillräckligt mjuka för det. Mixa tills soppan är helt slät. Smaka av och tillsätt mer vatten om det behövs. ​

Häll upp i en djup tallrik och toppa med linserna.

Pudra över lite torkad chili.
Tips från kostcoachen

Krydda även soppan med lite cayennepeppar och färsk eller torkad ingefära. En näve färsk koriander och några droppar lime brukar vara pricken över i:et.