Vit chokladkladdkaka

Ewa Meurk

Vit chokladkladdkaka

Om du vill fira någonting alldeles extra så rekommenderar jag denna fantastiska vita chokladkladdkaka med jordgubbar. Tårtan är glutenfri och kan även göras mjölkfri och sockerfri (stevia). 

Den brukar älskas av alla oavsett om man vill ha glutenfritt eller inte. 

Cirka 12 bitar
250 g vit choklad (gärna sötad med stevia om du hittar)
200 g smör
3 ägg
1 dl björksocker eller sötströ eller vanligt socker
2 dl mandelmjöl

Glasyr
150 g vit choklad
0,5 dl vispgrädde (eller havregrädde om du vill ha den mjölkfri)

Dekoration
Varma hallon eller färska jordgubbar

Gör så här:

Tårta
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka chokladen.
Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter.
Vispa ägg och socker poröst.
Rör i choklad och mjöl.
Häll smeten i en smord form ca 24 cm i diameter
Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 minuter.
Låt kallna och ställ in i kylen.

Glasyr
Hacka chokladen.
Koka upp grädden.
Ta den från värmen och tillsätt chokladen. Rör om tills den smälter.
Låt glasyren halvstelna ca 5 minuter i kylen.
Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen.
Servera med varma hallon eller färska jordgubbar


Ät och njut!