

För tjugo år sedan trodde jag att allt som gick att äta var mat. Jag trodde
sega råttor var mat, jag trodde att en pulvermos var mat. Jag trodde nästan att
allting var mat som inte var det. Men vad är egentligen mat?
Nu för tiden definierar jag mat som någonting som
saknar innehållsförteckning. En köttbit eller en morot till exempel har ingen
innehållsförteckning. Den har bara en fördelning av fett, protein och
kolhydrater.
Bilden nedan visar innehållsförteckningen på en
färdigköpt guaccumole. Den innehåller 26 ingredienser men bara 0,4 procent
avocado. Resten är olika namn för socker samt ett antal andra ämnen med någon
konstig kemisk beteckning. Det här är ett bra exempel på ”icke mat”. 80 procent
av det vi köper i våra matbutiker består av ”ickemat”.
När jag strejkar för vår inre miljö så är det det här
jag menar. Om vi använder vår konsumentmakt genom att välja riktig mat i den
mån det går kommer livsmedelsindustrin att ge oss det. Om vi däremot lägger
våra pengar på ”icke mat” så är det det vi kommer få mer av.
Jag vill ge mina pengar till företag som försöker göra
skillnad vår både vår inre och yttre miljö.
Ha en fin måndag och glöm inte att tagga din
måndagslunch med #alltidmätt2020 om du också vill strejka vår
vår inre miljö!
Wouldn't it be a good idea to create a course?