Mat eller icke mat?

För tjugo år sedan trodde jag att allt som gick att äta var mat. Jag trodde sega råttor var mat, jag trodde att en pulvermos var mat. Jag trodde nästan att allting var mat som inte var det. Men vad är egentligen mat?

 

Nu för tiden definierar jag mat som någonting som saknar innehållsförteckning. En köttbit eller en morot till exempel har ingen innehållsförteckning. Den har bara en fördelning av fett, protein och kolhydrater. 

 

Bilden nedan visar innehållsförteckningen på en färdigköpt guaccumole. Den innehåller 26 ingredienser men bara 0,4 procent avocado. Resten är olika namn för socker samt ett antal andra ämnen med någon konstig kemisk beteckning. Det här är ett bra exempel på ”icke mat”. 80 procent av det vi köper i våra matbutiker består av ”ickemat”. 

 

När jag strejkar för vår inre miljö så är det det här jag menar. Om vi använder vår konsumentmakt genom att välja riktig mat i den mån det går kommer livsmedelsindustrin att ge oss det. Om vi däremot lägger våra pengar på ”icke mat” så är det det vi kommer få mer av. 

 

Jag vill ge mina pengar till företag som försöker göra skillnad vår både vår inre och yttre miljö. 

 

Ha en fin måndag och glöm inte att tagga din måndagslunch med #alltidmätt2020 om du också vill strejka vår vår inre miljö!