Långbakad torskrygg på gubbröra med svartrötter

Ewa Meurk
När jag var barn (uppvuxen i Östersund) så var torsk för mig frysta torskblock med äggsås. Det var först i vuxenålder som jag smakade färsk torskrygg och det fick verkligen mina smaklökar att slå kullerbyttor. 

Här kommer ett tips på ett fantastiskt gott recept som passar bra att äta en fredagkväll. Torskryggen långbakas på 110 grader tills den i princip smälter och läggs på en bädd av gubbröra.

Ingredienser:
4 portioner

600 g torskrygg
1 paket svartrötter
6 kalla, kokta potatisar eller 2 dl kokta, vita bönor
1/2 cremefraiche (eller havrefraiche)
1/2 dl majonäs
1 röd lök
3 kokta ägg
1 msk kaviar
1 burk ansjovisfileér
1 burk stenbitsrom 
1 citron
1 knipppe dill
1 knippe gräslök
Salt och peppar

Gör så här:
Skala svartrötterna och lägg i en kastrull med kallt vatten. Låt koka i cirka 15 min så de blir mjuka (utan att de faller sönder). 

Hacka potatis, rödlök och ägg och blanda med cremefraiche, majonäs, kaviar. Tillsätt kaviar, hackad dill och  stenbitsrom (spara lite till garneringen). 

Blanda i ansjovisfileérna och smaka av med salt och peppar. Droppa över lite citron. 

Denna röra går utmärkt att göra dagen innan och förvara i kylskåpet. 

Sätt ugnen på 110 grader. Dela torskryggen i fyra delar. Lägg upp på bakplåtspapper. Salta och peppra försiktigt. Ställ in i ugnen och låt torsken gå igenom tills den uppmäter 53 grader inuti. Tiden kan variera beroende på ugn och tjocklek på torskryggen. Men räkna med cirka 20 min. 

Lägg upp gubbröran och svartrötterna på tallrikar och lägg försiktigt torskryggen ovanpå. Garnera med dill, citron och stenbitsrom. 

Ät och njut!