Lammfärspaj

Ewa Meurk

Den godaste lammfärspajen

Många avstår från paj när de börjar äta en lågkolhydratkost. Gör inte det. Det går ypperligt att göra fantastiskt goda pajer utan vare sig mjöl eller socker. Denna pajdeg går att använda både till matiga pajer och efterrättspajer. Personligen fullkomligt älskar jag denna lammfärspaj och bjuder ofta på den både till enklare middagar och som den  i en buffé. Prova att ha med denna på påskbordet så lovar jag att det blir succé. 

Pajdeg:
4-6 portioner

3 dl mandelmjöl

½ dl skalade sesamfrön

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

25 g smör

1 ägg

FYLLNING

500 g lammfärs

1 msk smör

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

2 del strimlad purjolök

1 dl färsk eller fryst dill

½ dl senap (dijon)

½ dl tomatpuré + ½ dl vatten

2 dl gräddfil

Chèvre till dekoration (kan

uteslutas)

 

Gör så här:

• Börja med pajdegen.

• Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ned

resterande ingredienser och mixa till en deg.

• Tryck ut i liten pajform eller springform (20 cm) och nagga botten med gaffel.

• Grädda skalet i 175 grader i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg.

• Bryn färsen tills den fått färg och krydda med salt och peppar.

• Blanda i purjolöken och den hackade dillen och stek några minuter till.

• Rör sedan i senap, tomatpuré och vatten och låt puttra i några minuter.

• Ta av pannan från värmen och rör ned gräddfilen.

• Lägg lammfärsröran i pajskalet och toppa med getosten.

• Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter i 225 grader.

• Servera med grönsallad.

 

Kram  Ewa