Hälsoingenjörens ketovåfflor

Ewa Meurk

Läckra ketovåfflor med goda fyllningar

Att äta ute är inte alltid helt lätt om man vill undvika gluten, socker och ibland även mejerier. Nu kan du njuta av mina goda ketovåfflor på Kronan Våffleria utanför Hudiksvall.

Perfekt för alla er som ska fira sportlov och vill få i er någonting gott och mättande. Våfflorna är gjorda på ägg, mandelmjöl, grädde (laktosfri) samt fiberhusk. 

Välj mellan läckra fyllningar såsom skagenröra och chevre med valnötter och varför inte avsluta med en läcker efterrättsvåffla med sockerfri kolasås (kolasåsen är sötad med stevia). 

Här kommer receptet på våfflorna om vi vill göra dem hemma också men missa inte att stanna på Kronan Våffleria om ni har vägarna förbi. 

Ketovåfflor
Cirka 6-7 stycken

2 dl mandelmjöl
2 dl vispgrädde (eller 2 dl laktosfri grädde eller Oatly vispbar)
4 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
1 nypa salt
Mixa allt med en stavmixer och grädda våfflor i smör eller i kokosolja (om mjölkfritt).

Eftersom smeten innehåller fiberhusk blir den tjockare och tjockare så smeten kan inte stå i timmar. Bäst blir våfflorna om du gräddar dem direkt.
Lägg dem på ett galler i ugnen på 50 grader och håll dem varma.

Ketovåfflor med grädde och sockerfri kolasås

GÖR SÅ HÄR:
Gör sockerfri hallonsylt eller jordgubbsylt några timmar innan servering. 

Sockerfri hallonsylt eller jordgubbssylt

2 dl frysta jordgubbar eller hallon
1 msk chiafrön
1 msk citronsaft
ev 2 msk sötningsmedel (valfritt)

Mixa de tinade hallonen eller jordgubbarna med chiafrön, citronsaft och ev 2 msk sockerersättning (valfritt). Låt stå i några timmar.

Sockerfri kolasås
3 dl grädde (eller Oatly vispbar eller laktosfri grädde)
2 dl fibersirap
1,5 dl sötströ eller annan sockerersättning
1 nya vaniljpulver

Kolasås: Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt småkoka tills såsen uppnår cirka 105 grader. Låt svalna.

Förslag på topping
Vispade grädde, kokosflingor, rostade hasselnötte, kakaonibs, och färska bär.

Frasig ketovåffla med lyxig räkröra
1 dl cremefraiche eller havrefraiche om du vill ha den mjölkfri
1 dl majonäs
400 g färdigskalade räkor
1 rödlök (hackad)
1 burk röd caviar
1 msk citronsaft
I knippe dill
1 knippe gräslök
Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:
Blanda cremefraiche eller havrefraiche med majonnäsen. Hacka räkorna grovt och spara lite till garneringen.
Hacka rödlöken fint och blanda allting i en skål. Tillsätt 1 burk röd caviar. Klipp över cirka 3 msk dill, droppa i lite citron och salta och peppra efter smak.
Lägg valfri salladssort på våfflan. Klicka över en rejäl klick räkröra. Toppa med hackad gräslök, några hela räkor och citron.

Ketovåffla med chevre, honung och valnötter

1 burk cremefraiche (kan ersättas mot oatly ifraiche)
150 g chevre
1 dl valnötter
1/2 vitlöksklyfta
2 msk flytande honung (valfritt)
Salt och peppar efter smak

GÖR SÅ HÄR:
Smula getosten (spara lite till garneringen) och blanda den med cremefraichen eller havrefraichen.

Pressa i vitlöken och hälften av valnötterna. Droppa i lite honung (valfritt).  Lägg ruccolasallad på våfflan. Toppa med getoströran. Smula över resterande getost, några hackade valnötter och ringla över resterande honung (valfritt)

Ät och njut!