Hälsoingenjörens ketosemlor

Ewa Meurk

Supergoda sockerfria semlor!

Idag är det fettisdagen och enligt TT så säljs det cirka 6 miljoner semlor under denna dag. Ett tydligt tecken på att vi älskar semlor😍🥰👌.

Om du är sugen på att njuta av en semla men inte vill äta så mycket socker eller vitt mjöl så testa denna semla istället. Supergod med doft av kardemumma. 

Jag tycker de är godast nybakade och lite ljumna med en klick nyvispad grädde på toppen. 

Cirka 6-8 stycken
3 ägg
1 dl sötströ (eller valfri sötning)
1,25 dl grädde
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2,5 msk fiberhusk (eller malda psylliumfrön)
2,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 msk kardemumma 
1 ägg till pensling

Mandelmassa
1 dl grädde
2 dl mandelmjöl
2 droppar bittermandelarom (kan uteslutas)
0,75 dl sötströ

Topping
Vispad grädde och sukrin melis

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa äggen riktigt luftiga i några minuter med elvisp och vispa ner sötning. Blanda de torra ingredienserna. Vispa ner i äggsmeten. Vispa ner grädden.Låt stå i cirka 10 min och forma sedan till 8  höga bullar med blöta händer och lägger på plåt med bakplåtspapper. Pensla med vispat ägg.

Grädda mitt i ugnen i 20-25 min beroende på storlek på bullarna och låt sedan svalna under bakduk. Blanda mandelmjöl med grädde och sötning, gröp ut inkråmet från bullarna och blanda ihop. Smaka av och fyll bullen med mandelmassefyllningen. Vispa grädden med lite vaniljpulver och spritsa ovanpå, avsluta med hatten.

Ät och njut!