Grillat kalkonlår med citron och rosmarin

Ewa Meurk
Kalkon tillagat på rätt sätt blir saftigt och mört (på fel sätt blir det lätt torrt och segt).

Jag brukar ofta välja lårbitarna för jag tycker de är godare och mer smakrika. ​Kalkon är proteinrikt och innehåller tryptofan.

Tryptofan är en viktig aminosyra för att tillverka serotonin (från serotonin bildas melatonin) så det är alltså bra att få i sig tryptofan för både lugnet och sömnen. 

Det kan alltså finnas en poäng att äta kalkon till middag för att sova bättre. Ett lår räcker det 2-3 personer och passar bra med lite ugnsbakad pumpa eller en fräsch sallad. ​​Ät och njut!

Ingredienser
2-3 port

1 kalkonben
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk citron
1 knippe färsk rosmarin
Salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Pressa vitlöken i olivoljan och blanda i citronsaften. Pensla kalkonbröstet med olja, salta och peppra och lägg kalkonbröstet på ett galler i en ugnseldfast form. Strö över färsk rosmarin. 

Sätt in i ugnen i 2 timmar eller tills innertemperaturen är cirka 72 grader. Jag gillar när kött långbakas i ugn på låg värme. Då behåller den sin saftighet. 

Ät köttet med en god sallad. Gott till kan vara lite bönpasta eller grillad butternutpumpa. 

Ät och njut!