Grillade lammhjärtan med mynta

Ewa Meurk
I söndags grillade Martin lammhjärtan. Jag var lite skeptisk från början för jag hade fått för mig att lammhjärtan var sega och tråkiga. Dessa lammhjärtan blev allt annat än tråkiga. Saftiga och möra med en fin smak av lamm, vitlök och mynta.

Vi åt några smashade jortärtskockor till som passade perfekt ihop med såsen på mynta och olivolja. 

Jag vet att många av er har svårt för inälvsmat men just hjärta tror jag är en bra sak att börja med. 

Gör så här:

Cirka 4 personer

600 g lammhjärta. Finns på välsorterade butiker eller i saluhallar. Jag köpte mina på fantastiska gården Stärnbäck utanför Sala (obs, inget samarbete). 

Putsa köttet och lägg dem i en bunke med saltat vatten cirka 30 min (kallas att lättrimma).
Salta, peppra och grilla dem i cirka 3 min på varje sida. Låt stå på eftervärme i cirka 10 min. Om du vill kan du bryna dem i stekpannan och sedan lägga in dem i ugnen på 17 grader i cirka 15 min. De ska vara lätt rosa inuti. 

Gör en sås på 2 dl färsk mynta och 1 dl olivolja som du mortlar tillsammans med vitlök, citron, lite chili. Salta och peppra. 

Gott med smashade jordtärtskockor till. Skala och koka några jordärtskockor så de blir mjuka. 

Lägg den på en plåt med bakpapper och smasha till dem med handen. Ringla över olivolja, salt och peppar och grilla på ganska hög värme (225 grader) i 15 min så de blir krispiga. 

Ät och njut!