Bräserad fläsksida med syrlig kålsallad

Ett av mina starkaste matminnen är när jag var i China town i New York och åt knaperstekt fläsk på en liten restaurang som inte var så speciellt mysig men serverade fantastisk mat. Kombinationen sött, salt, knaprigt fläsk och surt var oemotståndlig.

Martin har försökt återskapa rätten och i mitt tycke blev den nästan godare. För att få sidfläsk riktigt mört och fint krävs det lite tid men å andra sidan sköter sig köttet nästan sig självt i ugnen. Dessutom doftar det väldigt gott (om man gillar doften av knaperstekt fläsk😀).

Ingredienser 4 portioner
Bräserat sidfläsk

800 g sidfläsk (minst, det är lätt beroendeframkallande)
4 msk tamarinsoja
2 msk sesamolja
2 hela solo vitlökar 
2 tsk torkad chili
30 gram ingefära (riven)
3 dl ljus öl
2 msk honung (valfritt)
Färsk koriander
Salt och peppar

Syrlig vitkålsallad:
1/4  vitkålshuvud (eller en påse färdigriven vitkål och morotsallad)
2 morötter
1 rödlök
1 squash
2 msk svarta sesamfrön
2 msk valfri olja (vi använde sesamolja)
1 msk fisksås 
2 msk risvinäger
Chiliflakes 
Salt 

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Skär fläsket i kuber på cirka 3-4 cm så att de bildar stubbar. Lägg dem i en stor bunke och häll över tamarinsoja, sesamolja, pressad vitlök, ingefära, torkad chili, salt och peppar. Blanda runt. 

Ställa stubbarna upp med skinnsidan upp i en långpanna, de ska så relativt tätt men inte axel mot axel. Häll ölen runt i kring utan att blöta ned skinnet. Bräsera i ugnen på 150 grader i ca 45 min. Därefter höjer du temperaturen till 220 grader och låter allt vätskan koka in och fläsket får fin färg och en krispig yta. Värm honungen så den blir rinnande och häll över fläsket i samband med att du höjer temperaturen. 

Strimla vitkålen, morötterna, squashen och rödlöken. Pressa vitlöken och blanda med oljan, fisksåsen, risvinägern. Häll över salladen men vänta med att lägga i squashen till precis innan serveringen. Salta, peppra och strö över chiliflakes och sesamfröna. 

Klipp lite färsk koriander över fläsket och servera med salladen. 

Ät och njut!