Bönbröd

Ewa Meurk

Bönbröd


Det här är ett fantastiskt bröd som, jag inte skulle klara mig utan. Eftersom det är mjölkfritt, äggfritt, glutenfritt och inte innehåller något fett så håller det sig i rumstemperatur i flera dagar. Därför passar det väldigt bra att ha med sig på resor (långa flygresor) eller som matsäck när man är ute och vandrar. 

Det är dessutom väldigt gott att rosta (jag gör ofta det när jag bor på hotell) och äta med ost och en skiva gurka. Botten räcker även till en pizzabotten. Då ersätter jag brödkryddorna med lite oregano och vitlök. 

Bönbröd
6 st bröd eller en pizzabotten

1 förpackning ekologiska kikärter med spad. Obs viktigt!
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ½ msk äppelcidervinäger
2 msk brödkrydda (eller annan
krydda). Vitlök och oregano om du gör pizzabotten.
Sesamfrön eller solrosfrön

Gör så här:
• Stavmixa alla ingredienser och forma till sex bullar.
• Strö över solrosfrön eller sesamfrön (om du vill).
• Grädda i ugnen ca 35–40 min i 200 grader.

Om du gör en pizzabotten så trycker du ut degen i en långpanna och gräddar i cirka 20 min. Använd sedan botten som en vanlig pizzabotten. 

Lycka till, kram Ewa