Äppelkaka med kolasås och kanel

Sep 6 / Ewa Meurk
Det är gott med en ljummen äppelkaka på hösten när de svenska äpplena är så fina. 

Den här kakan (eller pajen) är glutenfri och kan också göras mjölkfri. Den är sötad med lite stevia och jag har använt fibersirap för att få den lite knäckiga konsistensen. 

Gott att servera med lite lättvispad grädde smaksatt med vanilj eller en god vaniljsås. 

Ingredienser 6 pers (en normalstor pajform)

Deg:
3 dl mandelmjöl
50 g smör eller ghee
1/2 dl fibersirap (jag använder Nicks)
1 msk kanel
1 msk sötströ eller liknande sötning (valfritt)

Fyllning:
5 äpplen
2 msk kanel
2 msk smör eller ghee
3 msk hackade pekannötter
1 dl mandelsmör ( jag använder Upgrits)

Kolasås:
2,5 dl grädde (går lika bra med havregrädde)
3 msk sötströ eller liknande sötning
4 msk fibersirap (jag använder Nicks)
1 nypa havssalt
1 nypa vaniljpulver

Gör så här:
Börja med kolasåsen. Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt småkoka i cirka 20 min. Rör ej under tiden för då kristalliserar sig såsen. 
Den ska hålla cirka 110 grader när den är klar så den inte blir för hård. 

Under tiden som såsen kokar sätter du ugnen på 180 grader. 

Smörj en pajform (cirka 20 cm i diameter) med smör eller ghee. Blanda mandelmjöl, smör eller ghee med fibersirap, kanel och eventuellt lite sötning. 

Tryck ut degen i formen och grädda i cirka 20 min så den fått fin färg och blivit lite krispig). 

Skala äpplena och kärna ur dem och stek dem i smör eller ghee på svag värme i kanel tills de blir lite mjuka. 

Lägg äpplena i pajformen och värm på nötsmöret och ringla över äpplena. Häll över kolasåsen och toppa med hackade pekannötter. Grädda i ugnen cirka 15-20 min. Servera ljummen med lätt vispad grädde. 

Ät och njut!