Skaldjurstallrik med yuzuaioli

Dec 30

Lyxig nyårsmiddag - skaldjurstallrik med yuzuaioli

Om du inte har lust att stå att laga mat hela nyårsafton så är en skaldjurstallrik både enkelt, lyxigt och väldigt, väldigt gott.

Prova att göra en yuzuaioli till skaldjuren. Det bjöd Martin mig på i höstas och det blev otroligt gott.

 Yuzu är en japansk citrusfrukt som används i matlagning och som smaksättning i drycker. Går att köpa i välsorterade icabutiker. Jag köpte min här.      

Eftersom Martin inte äter ägg brukar han göra aioli på kikärtsspad istället för ägg. Naturligtvis går det bra att göra en aioli på vanligt sätt för er som äter ägg.


Yuzuaioli
8 person

2-3 msk kikärsspad (eller en äggula)
2 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk yuzujuice
1 krm salt
1 vitlöksklyfta
1 krm vitpeppar
1 krm cayennepeppar
2,5 dl smakneutral olja av god kvalité (rapsolja, avocadoolja eller mctolja)

Gör så här:
Blanda kikärtsspadet med dijonsenap, vitvinsvinäger och yuzujuice i en hög bunke. 

Tillsätt oljan i en tunn stråle medans du vispar med en mixer eller elvisp tills du fått en tjock, krämig majonäs. 

Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och eventuellt lite mer yuzujuice. 

Ät och njut!