Vit sparris med rabarber

Ewa Meurk
Förra helgen färdigställde jag och Martin de nya rätterna för Elitistas ReSet Protokoll 20-24 juni. Jag måste säga att den provsmakningen var en av de roligaste vi gjort. Det blev så gott så vi lyckades äta upp nästan alla fem rätterna på en gång😀.

Eftersom fastan går veckan innan midsommar har vi valt råvarorna med omsorg. Vi ville verkligen ha med alla fina smaker som hör sommaren till. Det blev nya recept med jordgubbar, vit sparris, rabarber och späda purjolökar!

Här kommer ett smakprov på man kan kombinera vit sparris med försommarens späda rabarber. Rätten ingår i ReSet Protokollet men den passar lika bra med en bit grillad kyckling eller fisk.

Ingredienser
1 port

130 g vit sparris
140 g späda rabarber
9 g olivolja
14 g honung
10 g ruccola salla
10 g babyspenat
7 g purjolök
5 g pumpafrön
4 g citronsaft
80 jordgubbar
Salt och peppar efter smak

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj 140 g rabarber och skär den i lika långa bitar som den vita sparrisen. Försök ta de tunnaste delarna på rabarberna så blir det inte så trådigt.

Lägg rabarberna i en stekpanna eller ett ugnseldfast fat. Droppa över honungen och hälften av olivoljan. Salta och peppra efter smak.

Sätt in ugnen cirka 10-15 min (rabarberna ska vara mjuka).

Under tiden kokar du den vita sparrisen i lättsaltat vatten (det ska vara 130 g efter ansning) i cirka 10 min. Känn med en kniv om den är mjuk.

Lägg upp sparris och rabarberna på ett fat. Blanda en sallad av babyspenat, ruccola och purjolök. Strö över pumpafröna.
Ringla över resten av olivoljan och citronsaften och salta och peppra.

Ät jordgubbarna till efterrätt.


Ät och njut!