Vit chokladkladdkaka

Ewa Meurk

Påsktårta - Vit chokladkladdkaka

Ej sockerfri eftersom jag använt vit choklad, men den är perfekt att bjuda på vid festliga tillfällen. Jag brukar göra den på födelsedagar, dop, student och vid både jul och påsk. Går jättebra att frysa och alla älskar den. Ibland gör jag egen vit choklad. Då smälter jag bara cirka 60 g kakaosmör i vattenbad och blandar med 3 tsk mjölkpulver, 3/4 dl sötströ, lite vanlijpulver och en nypa salt. Blanda ihop väl och låt stelna. 

 

250 g vit choklad (köp sötad med stevia om du vill ha sockerfri eller gör egen)

200 g smör

3 ägg

1 dl björksocker eller sötströ

2 dl mandelmjöl

 

Glasyr

150 g vit choklad

½ dl vispgrädde

 

Dekoration

Varma hallon

 

Gör så här:

Tårta

Sätt ugnen på 175 grader.

Hacka chokladen.

Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter.

Vispa ägg och socker poröst.

Rör i choklad och mjöl.

Häll smeten i en smord form ca 24 cm i diameter

Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 minuter.

Låt kallna och ställ in i kylen.

 

Glasyr

Hacka chokladen.

Koka upp grädden.

Ta den från värmen och tillsätt chokladen. Rör om tills den smälter.

Låt glasyren halvstelna ca 5 minuter i kylen.

Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen.

Servera med varma hallon.