Vildsvinskarré med helbakad rotselleri och apelsinsås

Ewa Meurk
I höstas köpte jag en bit vildsvinskarré och i veckan testade vi att grilla den och det blev verkligen gott. Det är ju inte så vanligt att äta vildsvin men eftersom jag älskar all form av viltkött blev jag inte förvånad hur gott det var. 

Som tillbehör rekommenderar jag verkligen en helbakad rotselleri med apelsinsås. Fräscht och sötman i apelsinen gifter sig perfekt med karrén. 
Ingredienser 4 pers:

Ugnsbakad rotselleri
1 rotselleri
1 vitlöksklyfta
 Ghee eller smör

Apelsinsås:
Skalen och saften av 2 apelsiner
1 purjolök eller vårlök
6 vitlökklyftor
100 gGhee eller smör
 Salt och peppar
Fänkålsfrön (valfritt)
Chili (torkad eller färsk)

600-800 g vildsvinkarré eller fläskkarré 

Gör så här:
Skölj rotsellerin och borsta av den noggrant (den ska ej skalas).
Sätt ugnen på 150 grader och lägg in den hela rotsellerin med skal och allt på ett galler. Låt baka i ugnen i cirka 2-3 timmar eller tills den bli mjuk.
Låt svalna lite och dela den sedan i fyra delar. 

Apelsinsås
Hacka sex vitlöksklyftor fint. Riv av det yttersta av apelsinskalet av två apelsiner, det som kallas cest och pressa sedan apelsinerna. Lägg skalet lite åkt sidan och spara juicen Bryn vitlöken i smör eller ghee tills de har blivit gyllenbruna, lägg i kryddor i form av i fänkålsfrön och chili samt apelsinskalet, fräs på låg värme någon minut. Avsluta med att hälla över den pressade apelsinjuicen. Koka samman någon minut. Salta och smaka av med mer chili och apelsincest. Det ska ge en tydlig smak av apelsin, brynt smör och lite lakrits (från fänkålsfröna). Om man inte har fänkålsfrön kan man lägga i en stjärnanis i stället.

Under tiden grillar du fläskkarrén i ugnen eller på grillen. Skär upp i skivor. Lägg upp på en tallrik tillsammans med en klyfta rotselleri. 

Häll apelsinsåsen över klyftorna. Strö över purjolöken eller vårlöken. 

Ät och njut!