Vad är en kropp?

Din kropp består av biljontals celler som med hjälp av syret du andas, maten du äter producerar energi. 

Alla celler i din kropp är uppbyggda av fett, protein, mineral och vatten så helt krasst är det dessa ämnen som är en kropp (ur ett biokemiskt perspektiv).

Förutom alla biokemiska processer som ständigt pågår i kroppen så förnyas den ständigt. Till exempel förnyas cellerna i tarmslemhinnan efter cirka 3 dagar. Dina blodceller lever i cirka 3 månader och man har nu sett med magnetröntgen att både delar av hjärnan och hjärtat kan nybildas.

 

Efter 7 år så har nästan alla celler i din kropp bytts ut utom delar av hjärnan och hjärtat. Du är alltså fysiskt sett en helt ny människa och det enda du har byggt dina nya celler på är det du ätit i form av proteiner, fetter och mineraler.

 

Så fundera över vad du vill bygga t.ex. dina nya hjärnceller på. Industriellt framställda fetter (din hjärna består till 70 % av fett) eller naturliga fetter från till exempel nötter, avokado, kokosolja eller smör.

 

Tror du att fel mat kan göra dig sjuk så våga tro på att rätt mat kan göra dig frisk. Ha en underbar vecka och glöm inte #alltidmätt2020