Sotad lax med bakade morötter

Ewa Meurk
Har du provat att långbaka morötter i ugnen någon gång?  Om inte, gör det. Morötterna blir mjuka, saftiga och nästan lite karamelliserade och smaken gifter sig väldigt bra med en lite syrligare purjolökssallad och en proteinkälla som kyckling eller lax. Perfekt middag i november innan alla julborden startar. ​

Vi brukar välja morötter i lite olika färger (alla morötter är faktiskt inte oranga som jag trodde förut utan det finns lila morötter också 🥕😀).
 
Gör så här:

Cirka 4 personer

800 g lax
12-15 morötter i olika färger
1 purjök
2 vitlöksklyftor
2 citroner
3 msk olivolja
Salt, peppar, rökt paprikapulver 
Chilipulver

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj morötterna men skala dem inte. Blanda olivoljan med pressade vitlöken och pensla morötterna. Lägg på en plåt med  bakplåtspapper. Salta och peppra och låt stå i ugnen cirka 45 min (beroende på storlek på morötterna). 

Strimla purjolöken fint och blanda med olivolja, vitvinsvinäger och lite citron och en liten nya chilipulver. 

Krydda laxen med salt, peppar och rökt paprikapulver (om du inte har det så ta vanligt paprikapulver eller någon annan krydda som du gillar). 

Låt steka i ugnen cirka 15-20 min. Laxen ska inte gå igenom helt. Lägg på några halverade citroner i formen samtidigt. 

Lägg upp på en tallrik och pressa över lite citron. 

Ät och njut!