Somrig sallad med jordgubbar och basilika

En härlig somrig sallad med jordgubbar och basilika gör jag ofta som lunch eller som tillbehör till en bit grillad kyckling eller fisk. Det är väldigt gott att smula över lit fetaost eller getost. Det blir en fin smakbrytning mot jordgubbarna och basilikan. 

 2 port
Ingredienser
100 g ruccola
1/2 rödlök
1/2 liter jordgubbar (cirka 200 g)
4 msk olivolja
2 msk äpplecidervinäger
10 körsbärstomter
10 svarta oliver
1/2 dl rostad hasselnötter
150 g rödkål 
80 g okokta belugalinser (kan uteslutas)
 
Gör så här:

Koka linserna i lättsaltat vatten till dess att de har mjuknat men de ska ha kvar lite tuggmotstånd. Häll av och skölj i kallt vatten. ​

 

Strimla rödkålen så fint du kan. Krama och salta rödkålen kraftigt under några minuter tills den har mjuknat, kram ur och häll av vätskan, tillsätt hälften av vinägern och oljan.​

 

Skiva upp jordgubbar, tomater och oliver och blanda med ruccolan vänd ned linserna med resterande vinäger, olja och salt. ​

 

Lägg i botten på en tallrik, addera rödkålen och toppa med jordgubbar och hasselnötter.

 

Smula över lite fetaost eller getost. Ät och njut av sommaren!