Somrig sallad med jordgubbar och basilika

En hÀrlig somrig sallad med jordgubbar och basilika gör jag ofta som lunch eller som tillbehör till en bit grillad kyckling eller fisk. Det Àr vÀldigt gott att smula över lit fetaost eller getost. Det blir en fin smakbrytning mot jordgubbarna och basilikan. 

 2 port
Ingredienser
100 g ruccola
1/2 rödlök
1/2 liter jordgubbar (cirka 200 g)
4 msk olivolja
2 msk ÀpplecidervinÀger
10 körsbÀrstomter
10 svarta oliver
1/2 dl rostad hasselnötter
150 g rödkÄl 
80 g okokta belugalinser (kan uteslutas)
 
Gör sÄ hÀr:

Koka linserna i lĂ€ttsaltat vatten till dess att de har mjuknat men de ska ha kvar lite tuggmotstĂ„nd. HĂ€ll av och skölj i kallt vatten. ​

 

Strimla rödkĂ„len sĂ„ fint du kan. Krama och salta rödkĂ„len kraftigt under nĂ„gra minuter tills den har mjuknat, kram ur och hĂ€ll av vĂ€tskan, tillsĂ€tt hĂ€lften av vinĂ€gern och oljan.​

 

Skiva upp jordgubbar, tomater och oliver och blanda med ruccolan vĂ€nd ned linserna med resterande vinĂ€ger, olja och salt. ​

 

LÀgg i botten pÄ en tallrik, addera rödkÄlen och toppa med jordgubbar och hasselnötter.

 

Smula över lite fetaost eller getost. Ät och njut av sommaren!Â