Sockerfri Rocky Road

Ewa Meurk
När jag först hörde talas om Rocky road trodde jag det var ett skämt. Kan man lägga ihop så mycket goda saker i en och samma efterrätt? Jodå, det kunde man och här kommer min version av detta mycket speciella julgodis.

Nej, jag tror inte att denna efterrätt är nyttig på något sätt. Däremot kan det vara ett alternativ under några dagar på julen för att inte börja äta massor av godis och choklad som innehåller socker. Jag brukar lägga in lite vad som helst smeten. Toppa med kokoflingor, hackade nötter eller vad du kommer på för gott.

Ingredienser:

  • 3 dl sockerfri musli (antingen mitt recept eller om du vill köpa så använder jag Clean Eating med chokladsmak.
  •  1 dl torkade tranbär (eller russin eller gojjibär)
  • 200 g sockerfri choklad (eller använd 90% kakaohalt)
  • 1 förpackning sockerfria mashmallows (Köp Sweet Switch Marshmallows sockerfri - 70 g hos Med24.se)
  • 1 förpackning Havregrädde (Oatly eller vanlig grädde)
  • 1,5 dl sötströ eller Nick’s (Köp Nicks Use like Sugar 300 g på apotea.se)
  • 1 dl fibersirap (Köp Nicks Fiber Syrup 300 g på apotea.se)
  • 100 g sockerfri vit choklad (kan uteslutas)(Balance Sockerfri Vit choklad - Konfektbutiken.se)
  • Två sockerfria toffeebar (Nicks eller liknande)


Gör så här:

Börja med kolasåsen. Koka ihop grädden, sötströ och fibersirap på låg värme tills smeten är 115 grader. Rör inte under tiden då kolasåsen då blir kristallig. Detta tar cirka 20 min. Lägg ett bakblåtspapper i en form.

Smält chokladen försiktigt och droppa eventuellt i 1 msk kokosolja (smält den vita för sig och den bruna för sig). Klipp mashmallowsen och toffeebaren i små bitar). Blanda allt med den smälta chokladen men spara lite mashmallows, tranbär och kolasås som dekorationen.

Lägg i formen och platta ut. Strö mashmallows, tranbär överst och ringla över kolasås och lite vit choklad.

Låt svalna i kylen och skär i små bitar.