Sockerfri kolapaj med pecannötter och choklad

Ewa Meurk
Alla dagar behöver inte vara sockerfria (men de flesta) fastän på min födelsedag vill jag gärna äta en god tårta 😀.

Den här tårtan är sötad med stevia och den är även äggfri, mjölkfri och glutenfri. 

Tårtan är mäktig och vansinnigt god. Passar perfekt när du vill bjuda till ett riktigt kalas. 


Ca 14 bitar

Pajskal:
3,5 dl mandelmjöl (om du vill ha nötfritt så ta samma mängd jordmandelmjöl)
1,25 dl kakao
75 g sötningsmedel. Jag använde Nick´s Use like sugar
6 msk kokosolja

Kolasås:
3 dl kokosgrädde eller havregrädde (med hög fetthalt)
0,75 dl fibersirap. Jag använde Nick´s Fibersirap
1 dl sötningsmedel
En nypa vaniljpulver

2 dl hackade pekannötter

Chokladfyllning:
250 g mörk choklad. Gärna sockerfri. Jag använde Perlege
1,5 dl kokosgrädde eller havregrädde. 

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en pajform på cirka 24 cm i diameter med kokosolja. 

Blanda ingredienserna till pajskalet noga och tryck ut i pajformen med fingrarna. Se till att pajskalet går upp över kanten. Nagga och grädda i cirka 10-12 min. Låt svalna. 

Blanda alla ingredienser till kolasåsen och låt småkoka i en tjockbottnad kastrull till cirka 114 grader (det tar cirka 20 min). 

Hacka pekannötterna och fördela i pajskalet (när det svalnat). Strö över lite flingsalt. Häll kolasåsen över pekannötterna. Låt svalna. 

Värm försiktigt upp kokosgrädden eller havregrädden (ska ej koka). Lägg i den mörka chokladen och låt den smälta. Vispa med en elvisp tills smeten blir blank och fin. Häll över kolasåsen i pajskalet. 

Ställ in i kylskåpet och låt den bli helt kall. Garnera gärna med nötter, siktad kakao och kakaonibs.

Jag använde ätbara blommor som Martin köpte när vi var i Frankrike. Jag vet inte om de smakade så gott men jag tyckte det blev vackert. 

Ät och njut!