Smörgåstårta med lax och räkor

Ewa Meurk

Smörgåstårta med tre goda fyllningar 

Denna goda smörgåstårta gör jag ofta både till påsk och midsommar. Den brukar vara mycket uppskattad och det är få som förstår att de inte innehåller varken gluten eller speciellt mycket kolhydrater. 

Smörgåstårtan blir inte så stor men väldigt mäktig. En sats räcker till 3-4 personer. Jag brukar göra dubbel sats för den är lika god dagen efter. 

Ingredienser:


Brödet


1 dl mandelmjöl

0,5 dl pofiber

0,5 dl kokosmjöl

1,5 tsk fiberhusk

2 tsk bakpulver

Salt efter smak

3 vispade ägg

60 g cream cheese

1 dl cream fraîche


Fyllning 1

100 g varmrökt lax

0,5 dl majonäs

 

Fyllning 2

0,5 dl majonnäs
1 dl skalade räkor
3 msk hackad rödlök
Lite svartpeppar

Fyllning 3
2 ägg
3 msk majonäs


Dekoration

3/4 dl majonnäs och en 1/2 dl creme fraiche som du blandar med lite stenbitsrom


Dill

Stenbitsrom eller forellrom
Citron
Gurka (som jag skivar och lägger runt kanterna på smörgåstårtan)

 

Gör så här:


Brödet


Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienserna i en skål. Ta sedan dem vispade äggen och vispa ihop med cream cheese och cream fraiche. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper i måtten ca 25*35cm och grädda i 10minuter. När den svalnat skär delar du den i fyra delar. 

Fyllning 1
Rör ihop den varmrökta laxen med majonäsen och bred den försiktigt över första brödet. Lägg på ett bröd till över röran. 

Fyllning 2

Rör ihop alla ingredienser till räkröran och lägg på brödet. brödet. Lägg på ännu ett bröd.

Fyllning 3

Koka äggen och mosa tillsammans med majonäsen. Lägg på det sista brödet. 


Blanda dekorationen och bred försiktigt över toppen på brödet. Garnera med citron, dill, gurka, lax och stenbitsom. Njut!


Glad påsk