Ugnsbakad butternutpumpa med rostade linser och rosmarin

Ewa Meurk
Här kommer en fantastisk god rätt som passar alla som försöker undvika ägg, gluten och mjölkprotein. 

Butternutpumpa kan man göra mycket goda saker på men min favorit är nog att ugnsbaka den med skalet på. Då behåller den sitt tuggmotstånd. Krydda den med vitlök, citron och en gnutta kanel så har du ett fantastiskt tillbehör till kött eller fisk.

Kryddsmöret på bilden är gjort på ister och ankfett. Det kan låta lite märkligt men blir väldigt gott. 

Ingredienser:
4 personer

1 Butternutpumpa
1 Förpackning Zetas linser (på tetrapack). Det går såklart bra att använda andra linser också. 
1 vitlöksklyfta
1 tsk kanel
1 kryddmått cayennepeppar
1 citron
1 purjolök
Rosmarin
Olivolja
Salt och peppar efter smak

Kryddsmör
1/2 dl ankfett
1/2 dl ister
1/2 dl ghee
1 Vitlöksklyfta
1 Färsk chili
Salt och peppar efter smak

På bilden grillade vi tritip som är en billigare variant på entrecote. Väldigt mör och god. Brukar finnas i välsorterade matvarutbutiker. Men det går såklart att använda vilket kött som helst.
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 240 grader. Tvätta pumpan och skär den med skalet på i klyftor. Pensla klyftorna med olivolja som du blandat med en pressad vitlöksklyfta.  Salta, peppra och dofta över en gnutta kanel och cayennepeppar. Häll över citronen och ställ in i ugnen cirka 10 min. 

Under tiden blandar du linser med hackad purjolök. Efter cirka 15 min häller du över linserna och purjolöken. Ugnsbaka i 10 min till. Salta och peppra eventuellt mer efter smak. Klipp över lite färsk rosmarin. 

Kryddsmör
Se till att ister och ankfettet är rumstempererat. Blanda med ghee.  Salta, peppra och blanda med riven vitlök och färsk chili. Forma till fina ägg med hjälp av en sked och ställ i kylen. 

Grilla köttet och lägg på en klick kryddsmör. Ät och njut!