Het gulaschsoppa

Ewa Meurk
Här kommer ett litet smakprov på en av rätterna i Elitistas femdagarsfasta. Den här soppan är het, mättande och får smaklökarna att slå en kullerbytta. Det är svårt att tro att man fastar när man njuter av denna goda gulaschsoppa. 

1 person

Ingredienser:
90 g Aubergine
90 g Potatis (rå)
50 g Röd paprika
60 g Morötter
20 gLök
5 g Vitlök
7 g Tomatpuré
10 g Olivolja
8 g Grönsaksbuljongspulver (Rene Voltaire) 
130 g Krossade tomater
14 g Havre fraiche (Oatly)
Salt, peppar, paprikapulver, kumminpulver, mejram, cayenne valfritt

Gör så här:
Skär auberginerna i ca 2 cm tjocka tärningar. Lägg på en plåt och ringla över hälften av olivoljan. Baka mitt i ugnen på 225° i 10 min. Vänd på dem och baka ytterligare 10 min till. De ska bli genomstekta och få färg. Ta ut och ställ åt sidan.

Hetta upp resterande olja och i en stor gryta, stek löken tills den mjuknar och får färg. Tillsätt vitlök och samtliga kryddor förutom kummin. Blanda ned tomatpurén och tillsätt sedan krossad tomat, cirka 3 dl vatten och häll i buljongpulvret.

Krydda med salt & peppar. Rör om, koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme.

Blanda i potatis och morot, täck med lock och låt grytan puttra i ca 20 min, tills grönsakerna mjuknar. Späd eventuellt ut soppan med mer vatten om den känns för tjock.

Efter ca 20-30 min blandar du i paprikabitarna, aubergine, kummin och låter grytan puttra i ytterligare några minuter under lock. Klicka på en klick havrefraiche precis innan serveringen

Ät och njut!