Rådjursgryta med rotfrukter och lingon

Ewa Meurk
Jag och Martin älskar viltkött men är inga jägare (men vi försöker bli kompisar med jägare för de har ofta en frys fylld med viltkött i garaget har vi märkt 😀).

I veckan köpte Martin en rådjursstek för jag blev så sugen på rådjursgryta och det känns så höstligt på något sätt.

Så ät och njut alla ni som är jägare eller är gifta med jägare eller har turen att vara kompisar med jägare😍 (eller bara har tillgång till affärer som säljer viltkött).

4 person
600 g rådjursstek
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 morötter (vi använde morötter i olika färger)
4 palsternackor

3 dl havregrädde eller vanlig grädde
2 msk viltfond eller annan buljong
1 dl rött vin
1 msk tamarisoja (glutenfri)
2 msk konjak
3 msk lingon (hela, ej sylt)
3 msk ghee
Torkade enbär (som du krossar i en mortel)
Timjan (både färsk och torkad)
Salt och peppar

Gör så här:
Putsa köttet och skär i kuber på 2 cm. Skrubba morötterna och palsternackorna lite lätt men skala dem inte. Dela dem på längden. Stek, lök, vitlök i en tjockbottnad gryta. Bryn morötterna och palsternackorna. 

Ta upp rotfrukterna och lägg på en tallrik. Fräs köttet på hög värme. Salta och peppra. Häll på vatten så det täcker köttet. Häll på viltfond, rödvin, tamarisoja, krossade enbär och timjan.

Låt småkoka i 2 timmar på svag värme. Ta upp köttet och lägg bredvid palsternackorna och morötterna. Sila buljongen och låt den reducera ned till cirka 1 dl.

Lägg köttet tillsammans med palsternackorna och morötterna. Häll över den reducerande fonden och grädden och låt koka ihop på svag värme. Tillsätt konjak och lingon. Smaka av med salt och peppar. Klipp över lite färsk timjan.

Servera med blomkålsris eller en sallad. 
 
Ät och njut!