Pestolax

Ewa Meurk

Pestolax

Här kommer ett fantastiskt recept på färsk lax med pesto som blivit en favorit. Den är enkel att göra och kan göras till 20 personer eller två. Den är väldigt god kall dagen efter och den kommer garanterat bli barnens favorit. 

Jag brukar servera den med en ljummen sparrissallad med rostade pinjenötter. Till efterrätt brukar jag göra en apelsinkaka med citronfluff. Receptet läste jag för första gången på Jills mat. Nu är den ett stående inslag på efterrättsbordet. 

Pestolax 
4 port
600 g färsk lax
1 kruka basilika
1 dl olivolja
1 dl parmesanost eller pecorino (ej färdigriven)
1 vitlöksklyfta
2 msk pinjenötter 
Salt
1 msk honung (kan uteslutas)

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 150 grader och sätt därefter igång med peston. Mixa basilikablad, olivoljan, vitlöken, pinjenötterna och osten. Salta försiktigt. 

Lägg laxen på en plåt och bre över peston. Ringla över lite honung. Låt laxen vara i ugnen tills den nästan gått igenom (ca 15 min beroende på storlek) eller tills den når 40-45 grader, beroende på hur du vill servera den. Jag tycker det blir godast om den är blank och glatt inuti och då tar man ut den lite tidigare.  Viktigt att du låter den vila i 5 min innan du serverar den, temperaturen kommer då fortsätta öka något och ge en jämnare genombakning. Spenatsallad och grillad sparris är bra tillbehör. Rosta gärna pinjenötter och strö över sparrisen.