Okunskap föder fördomar

Ewa Meurk

Okunskap föder fördomar

Igår på internationella kvinnodagen har många olika aspekter på jämställdhet lyfts fram. Lika lön för lika arbete, kvotering i styrelser och kvinnors rätt till sin egen kropp är några viktiga frågor som det skrivits om.

 

Men det finns en aspekt på jämställdhet som det inte talas så mycket om och det är kvinnors kunskap om sin egen kropp. Från att vi kommer i puberteten och får vår första menstruation, börjar äta p-piller, föder barn och ammar tills att vi kommer in i förklimakteriet och slutligen klimakteriet lever många av oss i total okunskap om hur det hormonella systemet som styr våra kroppar och vårt mående fungerar.

 

Istället för att lära våra döttrar vilket fantastiskt maskineri deras kroppar består av blir de förlöjligade redan i tonåren. Menskärring, klimakteriehäxa, kärringsjuka är några ord som många av oss fått höra genom årens lopp.

 

Okunskap föder fördomar och det gäller alla delar av ett samhälle. Genom att höja vår kunskap om vår egen kropp kommer vi bidra till ett jämlikare samhälle.

Läs gärna min krönika på Kurera där jag skriver om varför mat blivit en jämställdhetsfråga.

https://kurera.se/halsoingenjoren-ewa-meurk-kvinnor-borja-at/

Ha en underbar måndag och glöm inte #alltidmätt2020