Midsommarbakelse på räkor och rökt lax

Ewa Meurk

Laxbakelse på rökt lax och räkor

På midsommarafton brukar jag hoppa silltårtan och istället göra dessa fina laxbakelser. De brukar vara mycket uppskattade och det är få som förstår att de inte innehåller varken gluten eller speciellt mycket kolhydrater. 

Det är samma grundrecept som smörgåstårtan men istället för att göra en tårta skär jag ut små fina rundlar av brödet och bygger en bakelse. Det brukar räcka till 4 små bakelser. 

Ingredienser:

Brödet

1 dl mandelmjöl

0,5 dl pofiber

0,5 dl kokosmjöl

1,5 tsk fiberhusk

2 tsk bakpulver

Salt efter smak

3 vispade ägg

60 g cream cheese

1 dl cream fraîche

 

Fyllning 1

100 g varmrökt lax

0,5 dl majonäs

 

Fyllning 2

2 ägg

0,5 dl majonnäs
1 dl skalade räkor
3 msk hackad rödlök
Lite svartpeppar

Dekoration

3/4 dl majonnäs och en 1/2 dl creme fraiche som du blandar med lite stenbitsrom

Dill

Stenbitsrom eller forellrom
Citron

 

Gör så här

Brödet

Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienserna i en skål. Ta sedan dem vispade äggen och vispa ihop med cream cheese och cream fraiche. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper i måtten ca 25*35cm och grädda i 10minuter. När den svalnat skär du ut 12 små rundlar med ett mått eller ett upp och nedvänt glas.

Lägg 4 rundlar på ett fat och börja med fyllningarna.
Fyllning 1
Rör ihop den varmrökta laxen med majonäsen och bred den försiktigt över rundlarna. Lägg på en rundel och börja med fyllning 2:
Fyllning 2
Rör ihop alla ingredienser till ett äggmos och bre över rundlarna. Lägg på de sista rundlarna. 

Blanda dekorationen och bred försiktigt över toppen på rundlarna. Garnera med citron, dill och stenbitsom. Njut!

Ha en underbar midsommar!