Halstrad ungnötslever med vit sparris

Ewa Meurk
Lever brukar kallas för kroppens eget kosttillskott för det är så fullproppat med vitaminer och andra nyttigheter. Många av oss har tyvärr tråkiga erfarenheter av lever från skolmaten vilket är jättesynd för lever (rätt tillagat) är en delikatess.

Här kommer ett fantastiskt recept som Martin tagit fram som passar bra för alla som äter enligt AIP (autoimmuna protokollet). I AIP arbetar man mycket med näringstät mat som läker inflammation. 

Utmana dina smaklökar och testa!

Ingredienser
2 portioner

300 g ungnötslever
1 förpackning skogschampinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
6 vita sparrisar
1 pkt bacon
ghee att steka i

Gör så här:
Stek skogschampinjonerna och efter cirka halva stektiden tillsätter du skivad lök samt vitlök och stek tillsammans tills dess blandningen får fin färg. Ställ stekpanna åt sidan.

Skala den vita sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 5 min till dess att den börjar mjukna men har en spänst och motstånd kvar. Den ska vara som man säger al dente. Häll av vattnet och skölj den i kallt vatten så att tillagningen avstannar.

Stek upp baconskivor på låg värme. Lägg lite tryck på dem så att de håller sig släta och fina.

Putsa levern från eventuella hinnor eller stora blodkärl. Skär ut en skiva av den råa levern lagom för en person, ca 1.5 cm tjock. Stek dem på medelhög värme ca 3 min på var sida. Ta undan och låt vila på skärbräda under ca 5 min. Dela upp din leverbiff i mindre bitar och lägg upp på tallrik med grönsakerna i botten.

Njut av en fantastiskt god och näringsrik måltid.