Lammlägg

Ewa Meurk

Lammlägg med kramad svartkål

Lamm hör påsken till och själv har jag ätit lamm i dagarna tre. Lammstek och lammrostbiff blev det i veckan med idag på påskdagen lagade Martin lammlägg. Om ni inte har smakat lammlägg så måste jag bara säga. Gör det. Det är bland det godaste jag vet. Det är dessutom billigare än lammsteken och rostbiffen och nyttigare (innehåller kollagen).

 

Martin gör dem i en gryta och låter dem brässera med vitt vin, tomater, vitlök, fänkål, palsternacka och morötter i cirka 2,5 timmar. Perfekt söndagsmiddag som (nästan) sköter sig själv. Till lammläggen serverade Martin en kramad svartkålssallad med rödlök och toppad med lite hampafrön. Vad gjorde jag under tiden kanske ni undrar? Jag jag låg och sov en stund på eftermiddagen och vaknade till doften av lamm och vitlök. Sedan hjälpte jag till att hacka löken till salladen.

 

 

Lammlägg med kramad svartkålssallad

4 port

4 färska lammlägg

2 vitlökar (solo)

2 skalade morötter

2 palsternackor

1 fänkål

1/2 färsk chili

2 dl vitt vin

1 burk plommontomater (Märket Mutti)

2 tärningar kycklingbuljong

2 dl vatten

Färsk basilika till garnering

Salt och svartpeppar

Olivolja till stekning

 

Kramad svartkålssallad

1 svartkålspaket

½ rödlök

1 msk hampafrön

2 msk ankfett eller ghee

1 msk vinäger (gärna sherryvinäger)

 

Gör så här:

Fräs lammläggen i ghee eller ankfett på medelhög värme med hackad vitlök. Skala och skiva morötterna, palsternackorna, fänkålen och chilin. Lägg det i grytan och fräs några minuter. Tillsätt vitt vin, körsbärstomater, vatten och buljongtärningarna. Låt koka ihop några minuter. Ställ in i ugnen i 170 grader i 2,5 timmar eller tills köttet börjar släppa från benet.

 

Strö över hackad färsk basilika precis innan serveringen.

 

Kramad svartkålssallad

Riv loss bladen från stammen på svartkålen och lägg i en skål. Krama bladen med hela handen tills att bladen blivit mjuka och urvattnade. Lägg i en skål och häll över olja och vinäger och blanda väl. Strö över hackad rödlök och hampafrön. Salta och peppra.

 

Hoppas ni haft en skön påskdag och glöm inte #alltidmätt2020