Lammfärsgryta med rårörda lingon

Ewa Meurk
Ingen har nog kunnat undgå att jag älskar lamm i alla former. Snart är det dags att hämta 30 kilo lammkött från Stjärnbäck i Sala. 

Under tiden köpte jag lite lammfärs och satte Martin i arbete. Han lagade en ljuvlig lammfärsgryta som passade perfekt till stekt blomkålsris och rårörda lingon. 

Jag måste säga att jag älskar hösten. Luften är krispig, färgerna är fantastiska och råvarorna smakar underbart. 

Lammfärsgryta med blomkålsris
4 person

700 g lammfärs
Talg, smör eller ghee att steka i
1 gul lök
1 vitlök
3 dl grädde (eller havregrädde)
3 msk näringsbjäst
100 g smulad getost (kan uteslutas om du inte äter mjölkprotein)
1 msk timjan
Några krossade enbär
3 msk färska lingon
1 msk rosmarin
1 msk tamarinsoja
1 kryddmått cayennepeppar
Salt och peppar efter smak

2 dl färska lingon
1 tsk honung
1 tsk konjak
6 dl blomkålsris (riv själv eller köp färdigriven)

Gör så här:
Skala löken och hacka den fint. Hacka vitlöken. Fräs lök, vitlök i fettet på låg värme så löken blir mjuk och glansig. 

Lägg i lammfärsen och stek allt tillsammans så lammfärsen är rosa. Tillsätt grädden, getosten och näringsbjästen. Smaksätt med kryddorna och låt koka ihop cirka 10 min. 

Blanda lingon med konjak och honung. Stek blomkålsriset i smör och salta och peppra. 
Ät och njut!