Kvinnor - börja ät

Mar 8 / Ewa Meurk
De senaste sex åren den 8 mars på internationella kvinnodagen har jag skrivit ett inlägg om varför kvinnors matvanor har blivit en jämställdhetsfråga och uppmanat alla kvinnor att börja äta!

Varför då kanske du tänker. Kvinnor äter väl precis som män. Självklart äter kvinnor också men frågan är VAD och på VILKET sätt?

Under mina år som föreläsare, coach och näringsterapeut har jag träffat många kvinnor i alla åldrar (studenter, nyblivna mammor, kvinnor mitt i karriären och pensionärer). Gemensamt för nästan alla är att de är oerhört ambitiösa och målinriktade samt att de lider av näringsbrister.

Ja, du läste rätt. Näringsbrister i Sverige 2024! Många söker sig till mig för att de är trötta, stressade, överviktiga och har problem med magen. Jag börjar alltid med att kontrollera deras näringsstatus. Ofta visar det sig att de har brist på järn, magnesium, D-vitamin, B12 och omega-3 (EPA, DHA).En del kvinnor livrädda för att äta riktig mat och har bantat sig igenom decennier.

Ofta började det i övre tonåren och sedan har det fortsatt och fortsatt. De har provat Viktväktarna, Itrim, flygvärdinnedieten och grapefruktdieten (och tusen andra dieter som jag inte ens kommer ihåg namnet på). Vad de ska äta, när de ska äta och hur mycket de ska äta snurrar runt i huvudet som en repig LP-skiva.

Hur ska vi kunna konkurrera på lika villkor om villkoren inte är likvärdiga? När den gängse normen är att det är okvinnligt att äta mycket mat och att kvinnor ska vara smala till vilket pris som helst så borgar det för matbesatthet och sockermissbruk.

Jag är övertygad om att många kvinnor skulle kunna topprestera utan att bli utslitna om de säkerställde att deras kroppar fick alla näringsämnen som de behöver för att bygga en stark och frisk kropp (och hjärna).

Men för att klara det så måste du börja äta riktigt mat. Sådan mat som din kropp behöver, inte vad din hjärnor vill ha. Det duger inte att sitta och pilla i några broccolibitar om du ska ut och förändra världen.

Så alla kvinnor. Lova dig själv att hädanefter ska du sluta med dieter, kaloriräkning och träningshets.

Gå ut i arbetslivet - mätt, nöjd och stark. Först då kommer du kunna konkurrera på samma villkor som männen. Är inte det jämlikhet?

Ha en underbar helg,

Kram Ewa