Vad är skillnaden på inspiration och kreativitet?

När jag fick förfrågan att skriva en bok i januari förra året så blev jag såklart jätteglad. Äntligen skulle jag få skriva en bok om det som jag brann för. I juni samma år var jag inte lika glad. Snarare stressad. Det är verkligen en sak att ha mycket inom sig och en annan sak att få ut det i skrift.

Nu är boken klar och inlämnad för tryck (puh). Men det här halvåret har fått mig att fundera mycket på inspiration och kreativitet. Varför kunde jag sitta i tre timmar vissa dagar och inte skriva mer än 4 rader och andra dagar kunde jag skriva i timmar utan uppehåll? Vad är skillnaden på kreativitet och inspiration?


För min egen del märkte jag att kreativiteten ökade när jag gjorde repetativa saker (som att hacka lök, stryka och städa) och fick lov att tänka långa stunder utan att bli avbruten. Jag började inse att kreativitet är något jag måste lära mig på samma sak som jag lär mig andra saker. Själva skrivandet i sig handlade mycket om att skriva ned mina tanker och ideér och för detta behövde jag bli inspirerad. 

Vad har ni för tankar kring kreativitet och inspiration? När är ni som mest kreativa och kan man bli kreativ "on demand"? Kan det vara så att kreativiteten ökar när man är ensam med sina tankar men inspirerad blir man tillsammans med andra?