Kimchi

Aug 23 / Ewa Meurk
Jag åt kimchi varje dag i Korea. Självklart hade jag ätit det innan men det jag inte förstått var att det finns över 400 recept på kimchi och att varje familj har sitt eget hemliga familjerecept. 

I Korea äter man mycket fermenterade grönsaker där kimchi är den mest kända. Jag älskar kombinationen av stark, syrlig och krispigt och direkt när jag kom hem bad jag Martin att göra kimchi (Martin älskar att fermentera).

Jag äter den till allt möjligt men bäst passar den såklart till någon maträtt med asiatisk touch. 

Cirka 10 personer:

1 st Salladskål
0.5 st Gul lök
5 st Salladslök
1 st Vanliga morötter
1 st Rättika
1.5 dl Vatten
0.5 dl Fisksås - Asiatisk
0.5 dl chiliflakes eller helst koreanska chili
0.5 dl paprikakrydda
2 msk salt
1 msk strösocker
1 msk färsk ingefära
2 st klyftor vitlök

Skär salladskålen i 4 cm bitar. Strö saltet över salladskålen, rör runt och låt stå i 1,5 timmar.

Skölj sedan salladskålen grundligt tre gånger för att få bort överflödigt salt.

Koka ihop vatten och socker. Låt svalna något och blanda sedan i riven ingefära, riven vitlök, riven lök, fisksås, chiliflakes, paprikapulver och rör noga.

Tillsätt tunt skivad salladslök, morot skuren i tändsticksstavar, rättika i tändsticksstavar och den saltade salladskålen till chiliblandningen och blanda ordentligt, gärna med händerna så att grönsakerna inte går sönder.

Lägg blandningen i glasburkar, täck med plastfolie och förslut med lock. Fyll inte upp burkarna helt då det behövs plats för fermenteringen.

Låt stå framme i rumstemperatur i 2 dagar. Den ska bubbla av jäsningen och är då klar att ätas.

Förvaras sedan i kylen. 

Ät och njut!