Höstlangos med äpple och tryffel

Ewa Meurk

Höstlangos med äpple, kantareller och tryffel

Om du som jag älskar hösten, äpplen, tryffel och kantareller så är detta rätten för dig. På hösten älskar jag att krypa upp i soffan med en kopp te och äta mat som verkligen smakar höst. 

Det här rätten är lika god med kött som utan. Om du inte lägger på något kött är den vegansk och innehåller varken ägg eller mjölkprodukter. 

Låt inte antalet moment avskräcka dig. Det är värt tiden. Jag lovar. 

Tryffeloljan kan du byta ut mot vanlig olivolja. Själv älskar jag tryffel och droppar gärna på lite extra om jag äter den till middag. 

Gör så här:

Langos:
2-3 st
1 förpackning ekologiska kikärter med spad. Obs viktigt!
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ½ msk äppelcidervinäger
2 msk brödkrydda (eller annan
krydda).

Fyllning:
1 burk kronärtskockshjärtan i vatten
3 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
Salt och peppar

Topping:
2 svenska äpplen
500 g kantareller (all svamp går bra)
1 påse ruccola sallad
1 rödlök tunt skivad
Tryffelolivolja eller vanlig olivolja

Valfritt:
100 g getost
200 g tunna skivor lammstek eller kyckling

Gör så här:
  • Stavmixa alla ingredienser till langosen och dela i två eller tre delar. 
  • Platta ut dem till avlånga bröd och lägg på bakplåtspapper. 
  • Grädda i ugnen cirka 30 min i 200 grader

Under tiden gör du fyllningen. Mixa kronärtskockshjärtan med olivolja, vinägern och ev vitlöken. 
Salta och peppra efter smak. 

Skala sedan 2 svenska äpplen och stek i lite olivolja. Salta och peppra. 
Lägg kantarellerna i en torrpanna och se till att vattnet försvinner. Häll på lite olivolja och stek dem torra. Salta och peppra. 
Skiva en rödlök tunt. 

Bred ett lager kronärtskockskräm på langosen. Lägg på en näve ruccola. Bred ut det stekta äpplet och kantarellerna och toppa med skivad rödlök. Om ni vill så lägg även på smulad getost och tunna skivor lammstek eller kyckling. 

Droppa över tryffelolja eller olivolja. Salta och peppra. 

Ät och njut till te eller ett gott röttvin!