Grillad ryggbiff med hemgjort bearnaisesås

Ewa Meurk

Grillad ryggbiff med hemgjord bearnaisesås

Idag på internationella kvinnodagen passar det bra att bjuda på ett recept som ger mycket näring och energi till våra kroppar. Kvinnor behöver järn, faktiskt dubbelt så mycket som män. Ändå är det männen som äter biffar medan kvinnorna sitter och petar i några salladsblad (lite generaliserat). 

Därför tänkte jag idag tipsa er om en klassiker som jag aldrig tröttnar på. En lätt grillad ryggbiff eller annat kött med en hemlagad bearnaisesås är bland det godaste jag vet. Tänk på att alltid välja bitar med rejäl fettkappa då det tillför massor av smak. Många tror att det är svårt att göra en bearnaisesås själv men nu ska ni få ett recept som inte går att misslyckas med. 

Den klassiska smaksättningen är dragon men jag brukar även smaksätta den med färks chili eller tryfffelolja. 

Grillad ryggbiff
4 personer
4 skivor ryggbiff med fettkappa 
salt och peppar
2 stora tomater

Bearnaisesås
250 g smör
3 aggulor
4 vitpepparkorn, krossade
2 schalottenlökar
Färsk dragon, färsk persilja, salt och peppar
1/2 dl vatten
1/2 dl vitvinsvinäger

Gör så här:
  • Skira (smält) smöret på svag värme i en kastrull
  • Ta av kastrullen från plattan men håll smöret varmt
  • Finhacka två schalottenlökar och lägg hacket i en kastrull tillsammans med en liten kvist dragon, vitpepparkorn, vitvinsvinäger och vatten. 
  • Låt reduceas till hälften (koka ihop)
  • Sila ned lökskyn i en ny kastrull
  • Lägg i tre äggulor i en hög bringare medan du med en fin stråle häller ned smöret med stavmixern. Kör stavmixerna upp och ned hela tiden. 
  • Lägg i lite klippt persilja och ytterligare dragon och salta och peppra.
  • Låt svalna så blir det en tjock och fin sås som passar till det mesta. 
  • Grilla biffen på hög värme och låta den vila tills innertemperaturen ligger på drygt 54 grader. Det innebär att du behöver ta den från grillen eller stekpannan när den når cirka 52 grader (jag gillar inte genomstekta köttbitar). Kött ska vara fint rosa inuti. Då smakar det som bäst.