Fröknäcke

Ewa Meurk

Fröknäcke

Det här receptet finns förmodligen lite överallt på nätet och många av oss modifierat ursprungsreceptet ett antal gånger (jag tror det kommer från Birgitta Höglund från början men jag minns inte riktigt). 

Jag äter det ofta till frukost med en god hemgjord leverpastej. På julen tillsätter jag pepparkakskryddor och äter med en bit ädelost och på våren smaksätter jag med rosmarin och lägger på lite kallrökt lax och avokado. Möjligheterna är oändliga!

Ingredienser:
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1/2 dl mctolja eller kokosfett utan smak. Jag använder Upgrits)
2,5 dl kokande vatten
Havssalt

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt hett vatten och kokosfettet och blanda ihop allting väl. Kontrollera att det är lagom salt. 
Bre smeten över ett bakplåtspapper cirka 30 gånger 33 cm. Smeten ska vara tunn. 
Grädda i ugnen på 150 grader i en timme. Ta ut plåten och skär i bitar. Sänk värmen till 80 grader. Låt stå i cirka 2 timmars och torka tills brödet är sprött och fint. 
Ät och njut!