Fakta eller övertygelse?

 

Det finns tre områden i livet som vi inte styrs utav fakta utav övertygelse.

 

Det första är naturligtvis religion. Religion är inte faktabaserat utan där styrs vi av en övertygelse att till exempel Jesus var guds son. Vi kan inte få en muslim att bli kristen genom att hänvisa till att det står i bibeln att Jesus var Guds son.

 

Det andra är politik. Där styrs vi också av en övertygelse om att till exempel kapitalismen är det rätta sättet att styra ett land på men finns lika mycket fakta som pekar på det motsatta.

 

Det tredje området är faktiskt kost och hälsa. Där styrs vi också av en övertygelse om att sättet vi äter och lever på är det rätta. Du kan inte få en vegetarian att börja äta bacon genom att hänvisa till någon forskningsrapport som visar att det är nyttigt. Det finns lika många forskningsrapporter som visar att bacon är farligt.

 

Vad vi väljer att tro på, rösta på och stoppa i munnen beror på helt andra saker. Det beror på vår uppfostran, värderingar och erfarenheter.

 

Därför tycker jag att hela kostdebatten har missat sitt syfte. Den faller på sin egen orimlighet.  Det finns ingen optimal kost eller optimal fördelning av proteiner, fetter eller kolhydrater som passar alla människor. Vi är alla biokemiskt olika. Det är först när du börjar mäta de viktigaste hälsomarkörerna som du kan veta med säkerhet om sättet du äter på eller lever är det rätta för dig.

 

Vilka värderingar och erfarenheter tar du med dig vad gäller din livsstil?

 

Ha en underbar vecka och glöm inte #alltidmätt2020 #Sockerfajten #elitista_sweden