Härlig citronkaka till midsommar

Ewa Meurk
Den här kakan brukar jag baka till jul men den passar lika bra till midsommar med färska jordgubbar och en klick grädde (eller kokosgrädde).

Den passar extra bra för dig som gillar kladdkakor men undviker mjölkprodukter. 

Kakan är gjord på kakaosmör och kokosgrädde och som sötning har jag valt Icas sötströ men det går lika bra att söta med honung, socker, björksocker eller annat sötningsmedel. 

Perfekt att njuta utav vid speciella tillfällen (som ändå midsommarafton är 🍰). 

Ingredienser:
6 dl mandelmjöl
100 g kakaosmör (jag använder Upgrits eget kakaosmör)
150 g rumstempererat smör eller ghee
Sötning motsvarande 150 g (jag använder Icas sötströ)
1 dl rent kollagen (jag använder kollagen från Upgrit)
4 ägg
1 dl fibersirap (finns att köpa på apotea. Jag använder Nick´s)
3 msk krämig kokosgrädde, grädde eller havregrädde
1 dl citronjuice (jag tillsätter ibland 2 msk limoncello som är en italiensk citronlikör)
Skalet av två citroner
1 nypa vaniljpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 g varmluft eller 200 g vanlig ugnsvärme.

Smält kakaosmöret på svag värme tillsammans med grädden (eller kokosgrädden), vaniljpulvret samt 0,75 dl sötning.
 
Vispa det mjuka smöret eller gheen med resten av sötningen. Tillsätt rivet citronskal, äggulor (en och en), kollagenpulver samt fibersirap.

Vispa ned mandelmjöl och det smälta kakaosmöret. Häll i citronsaften samt limoncellon.

Vispa äggvitorna till hårt skum.

Vänd försiktigt ned äggvitorna i smeten.

Fäst ett bakplåtspapper (ej smörpapper) runt botten på en springform. Smörj formen (24-26 cm) med smör och lite mandelmjöl. Grädda i 30 min. Kakan ska vara mjuk i mitten. 

Låt svalna i kylskåp (helst över natten innan den stjälps upp och ned. Pudra över med valfri sötning (sukrin mellis eller äkta florsocker).
 
Ät och njut!