Citronkaka med hemgjord vit choklad

Den här kakan passar bra för dig som gillar kladdkakor men undviker mjölkprodukter. Det är faktiskt enklare än vad man tror att göra egen vit choklad. 

Kakan är gjord på kakaosmör och kokosgrädde och som sötning har jag valt Icas sötströ men det går lika bra att söta med honung, socker, björksocker eller annat sötningsmedel. 

Jag serverar den ibland med en klick hemgjord lemoncurd eller varför inte lite vispad kokosgrädde och jordgubbar på sommaren?

Ingredienser:
6 dl mandelmjöl
100 g kakaosmör (jag använder Upgrits eget kakaosmör)
150 g rumstempererat smör eller ghee
Sötning motsvarande 150 g (jag använder Icas sötströ)
1 dl rent kollagen (jag använder kollagen från Upgrit)
4 ägg
1 dl fibersirap (finns att köpa på apotea. Jag använder Nick´s)
3 msk krämig kokosgrädde, grädde eller havregrädde
0,75 dl citronjuice (jag tillsätter ibland 2 msk limoncello som är en italiensk citronlikör)
Skalet av två citroner
1 nypa vaniljpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 g varmluft eller 200 g vanlig ugnsvärme

Smält kakaosmöret på svag värme tillsammans med grädden (eller kokosgrädden), vaniljpulvret samt 0,75 dl sötning
 
Vispa det mjuka smöret eller gheen med resten av sötningen. Tillsätt rivet citronskal, äggulor (en och en), kollagenpulver samt fibersirap

Vispa ned mandelmjöl och det smälta kakaosmöret. Häll i citronsaften samt limoncellon

Vispa äggvitorna till hårt skum

Vänd försiktigt ned äggvitorna i smeten

Fäst ett bakplåtspapper (ej smörpapper) runt botten på en springform. Smörj formen (24-26 cm) med smör och lite mandelmjöl. Grädda i 30 min. Kakan ska vara mjuk i mitten. 

Låt svalna i kylskåp (helst över natten innan den stjälps upp och ned. Pudra över med valfri sötning (sukrin mellis eller äkta florsocker).
 
Ät och njut!