Kärlek het som chili 14 feb

Ewa Meurk
På alla hjärtans dag vill du kanske bjuda din älskade på någonting riktigt gott, eldigt men ändå sockerfritt. Då passar denna blandning av chokladsufflé och chokladfondant perfekt. 

Anledningen att jag säger att det är en blandning av chokladsufflé och chokladfondant är att en chokladsufflé ska vara fluffig och luftig. Det var faktiskt min i någon minut men tyvärr så pös den ihop  (fast jag stod och hejade på Martin när han fotograferade att han skulle skynda sig 😀).

Smaken är det dock inget fel på (även om jag misslyckades lite med sufflén). Jag har smaksatt den med mörk rom och chili och det gifter sig perfekt med den mörka chokladen. Jag använder SureTastes sockerfria choklad som är jättegod och lättarbetad. 

Ingredienser
4 port

3 ägg
1 dl grädde (går bra med havregrädde också)
100 g mörk sockerfri choklad (Sure taste sockerfria mörka choklad)
2 msk ekologisk kakao (kan uteslutas)
3 msk valfri sötning (Ica sötströ eller Nick´s Use like sugar)
2 msk mörk rom
1 smula torkad chili
1 kryddmått vanlijpulver
Smör eller ghee att smörja formarna med

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. 
Smörj 4 små ugnseldfasta formar ändå upp till kanten av formen. 
Värm upp grädden och lägg i den mörka chokladen och låt smälta. Smaksätt med vanilj, rom och lite torkad chili. 

Separera äggulorna från äggvitorna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum tillsammans med sötningsmedlet. 
Rör försiktigt i ägggulorna i chokladsmeten när den svalnat lite. 
Vänd försiktigt i chokladsmeten i äggvitorna. 

Lägg i chokladsmeten i formarna men fyll dem bara till 3/4 (för det är meningen att sufflén ska lyfta i ugnen). 

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 min-20 min. Servera genast (annars blir det mer som muffins) med en klick lättvispad grädde. 

Ät och njut!