Läckra apelsinscones på alla hjärtans dag

Ewa Meurk

Läckra apelsinscones på alla hjärtans dag

På söndag är det alla hjärtans dag och då passar det  perfekt att bjuda din älskling på en mysig helgfrukost. Personligen älskar jag att äta en lång söndagsfrukost med nybakat bröd. 

Eftersom Martin och jag undviker gluten, ägg eller mjölkprodukter så har det sina utmaningar att baka bröd men här kommer ett fantastiskt recept på apelsinscones med palsternacka som uppfyller alla kraven. 

Inspiration till receptet fick jag av Lina Wallentinsons bok Baka med bönor. Efter lite botaniserande och experimenterande så lyckades jag skapa jättegoda scones som är både glutenfria, äggfria och mjölkfritt.  

Servera gärna dessa scones med en hemmagjord jordgubbssylt som du enkelt gör genom att mixa lite jordgubbar med 2 msk chiafrön. Låt stå över natten så har du en god sylt. Gott till är även vispad grädde eller kokosgrädde, nötsmör eller bara vanligt smör med lite flingsalt. 

Ha en underbar alla hjärtans dag!

Apelsinscones med palsternacka
4 scones (16 bitar)

Ingredienser
1 förpackning vita bönor (380 g, avrunnen 230 g)
2 dl valfritt glutenfritt mjöl (havremjöl, durramjöl, grönt bananmjöl eller mandelmjöl)
2 tsk salt
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
3 dl finriven palsternacka
1/2 msk rivet apelsinskal
1 msk apelsinsaft
100 g olivolja (smör, ghee, rapsolja, kokosolja)
1 dl blandade frön (pumpa, sesam eller solrosfrön)

Gör så här.
Sätt ugnen på 225 grader. Häll av spadet och skölj bönorna. Låt rinna av. Mixa bönorna släta i en matberedare. Blanda mjölet, bakpulver, fiberhusk, salt i en bunke. Tillsätt riven palsternacka, apelsinsaften och det rivna apelsinskalet. 
Skör smöret i mindre bitar (om du använder smör). Tillsätt mjölblandningen och smöret eller fettet i matberedaren och kör till en slät deg. 
Forma fyra runda kakor (skär ett kryss i varje kaka) på en bakplåtspappersklädd plåt eller forma hjärtan med pepparkaksformar. Strö över fröna. Grädda i ugnen i cirka 20 min. Låt bröden vila i några minuter men de är godast när de är varma. 

Ät och njut!