Vill du vara sockerfri tillsammans med oss den 12 oktober?

Den 12 oktober är nu en officiell temadag i kalendern. Det ska vi naturligtvis fira och för tredje året i rad anordnar vi ett spännande event denna dag. I år ska vi fokusera på det dolda sockret och ge oss ut på sockerjakt. Det kommer bli ett fullspäckat program med massor av spännande talare!

Hoppas vi ses den 12 oktober!
Häng med ut på sockerjakt

Jakten på det dolda sockret

Att vara sockerfri en hel dag låter enkelt men det är faktiskt lättare sagt än gjort. Det finns socker i nästan allting som vi köper nuförtiden och man behöver nästan vara lite av en detektiv (eller biokemist) för att kunna förstå vad ett livsmedel egentligen innehåller. 

Den 12 oktober vill vi att du ger dig ut på sockerjakt tillsammans med oss. Med hjälp av mobilappen SockerChecken kan lättare se hur mycket dolt socker våra vanligaste livsmedel innehåller. Du kommer upptäcka att vara sockerfri en hel dag är en utmaning!

På kvällen den 12 oktober mellan 18-22 har vi samlat några av världens auktoriteter inom detta område. Extra roligt är det att vi i år fått med oss några talare även från England och USA. 

Eventet kommer ske digitalt (men alla svenska föreläsare kommer vara på plats i en studio). 

Missa inte kanske årets viktigaste event och var med och bidra till att kunskapsnivån om sockret och den processade matens farlighet höjs. 

Överskottet för eventet skänks till Kostfonden (läs mer nedan). 

När du anmält dig kommer du få tillgång till intervjuer och presentationer av både föreläsare och samarbetspartner. 

Tid: 12 okt 18.00-22.00 via Zoom.
Pris: 499 kr ink moms

Föreläsningen spelas in och alla som anmält sig kommer få en länk efteråt. 
Write your awesome label here.
Att det finns socker i tårta vet nog de allra flesta men hur mycket tillsatt socker finns det egentligen i yoghurt, kräm, kyckling eller flingor?


Möt våra föreläsare den 12 oktober

Ewa Meurk - Moderator

Ewa Meurk är civilingenjören som bytte bana och blev en hälsoingenjör. Hon kommer vara kvällens moderator tillsammans med Babben Larsson 

Babben Larsson - Moderator

Behöver ingen närmare presentation. Vem känner inte till av av våra mest folkkära artister. Tillsammans med Ewa Meurk leder hon oss genom kvällen och kommer även dela med sig av sina erfarenheter som nykter sockerberoende. 

Bitten Jonsson

Bitten Jonsson är Sveriges sockerdrottning. Hon införde begreppet sockerberoende för 25 år sedan och sedan dess har hon hjälpt tusentals och åter tusentals personer att tillfriskna från sitt sockerberoende. Bitten kommer berätta om vad som händer internationellt inom beroendeforskningen och varför begreppet sockerberoende inte längre är kontroversiellt. 

Professor Robert Lustig

Professor och barnläkare och en av världens ledande auktoriteter inom fetma och metabolt syndrom. Föreläsningen är på engelska. 

Dr Peter Martin - Funmed

Peter Martin är grundare till Funmed och en av europas mest erfarna funktionsmedicinska läkare.  I hans föreläsning kommer du få veta mer om vad socker och processad mat kan ställa till det i kroppen förutom att ge fetma och typ 2 diabetes. 

Dr Erik Hemminsson

Viktmobbning i vården existerar och Dr Erik Hemmingsson kommer i denna föreläsning belysa problemet ur flera synvinklar. 

Dr Aseem Malholtra

Engelsk hjärtläkare som var en av de första att ta upp kampen mot sockret och dess betydelse för vår hjärt och kärlhälsa. Den 12 oktober kommer han till Sverige och berättar om varför socker och processad mat förstör våra blodkärl. 
Föreläsningen är på engelska.

Doktor i molekylärbiologi - Ann Fernholm

Vad är egentligen processad mat och vad händer i processen när en sockerbeta slutar som glukossirap i en läskedryck eller kaka?  Ann kommer i denna föreläsning berätta hur vanliga råvaror blir livsfarlig för oss när de processas. 

Dr Jen och Dr David Unwin

David och Jen är grundare av organisationen Public Health Collaboration. De kommer berätta om deras arbete att förändra ett samhälles syn på kost och hälsa från grunden. 
Föreläsningen är på engelska.
Allt detta ingår den 12 oktober!

  • Inspirerande föreläsningar från några av världens ledande auktoriteter inom området. 
  • Möjlighet att lära känna våra samarbetspartner och se vad de gör för att bidra till en minskad sockerkonsumtion
  • Gratis användning av Sockerchecken under några dagar
  • Bidra till att höja kunskapsnivån varför socker och processad mat gör oss sjuka. 
  • Gemenskap med andra

Förändring börjar när någon säger NEJ!

Oavsett om det gäller att förändra samhällets syn på rasism, sexuell läggning eller jämlikhet mellan könen så börjar det med att någon vågar säga NEJ. 

Den 12 oktober är det din tur att säga NEJ. Nej, till socker och ultra processad som inte kommer hjälpa dig att bygga en friskare kropp. 

Den 12 oktober utnyttjar vi vår konsumentmakt och visar att vi vill äta riktig mat utan tillsatser. Det vi konsumenter köper kommer vi att få. 

Är du beredd att säga NEJ du också den 12 oktober?

Du är inte längre ensam!

För 20 år sedan var det mycket kontroversiellt att säga att socker var farligt. Du blev betraktad som en sockerpolis. En tråkig person som inte kunde unna dig någonting och njuta av livet. 

Nu börjar vindarna vända. Vi blir fler och fler som lärt oss mer om sockret och den processade matens skadliga inverkan på vår hälsa. 

När du försöker minska på sockret är du inte längre ensam. Tillsamman gör vi Sverige friskare!

Möt några företag som stödjer den 12 oktober

Funmed är självklart med och stödjer en sockerfri dag. Vi ser dagligen hur socker och den processade maten förstår mångas hälsa och livskvalité. 
Martin Engberg
VD på Funmed
Drag to resize
Jag har ägnat nästan hela mitt yrkesverksamma liv åt att bekämpa livsstilssjukdomar och välkomnar en sockerfri dag av hela mitt hjärta.
Jonas Bergqvist - Leg sjukgymnast
Grundare Paleo Institute och Funktionsmedicinska Institutet

Drag to resize
De metabola sjukdomarna följer i sockret och den processade matens fotspår. Riksföreningen för metabol hälsa är självklart med i kampen för en sockerfri dag.
Docent Ralf E Sundberg
Styrelseordförande Riksföreningen Metabol Hälsa
Ge kostfonden förutsättningar att bedriva ett långsiktigt och strukturerat  arbete

Överskottet går till Kostfonden

Write your awesome label here.

Kostfonden

Kostfonden samlar in resurser till vetenskapliga studier som undersöker kostens effekter på hälsan och vilka eventuella biverkningar en kostomläggning kan ge.

Eftersom kostforskning saknar kommersiellt intresse är de studier som genomförs i dag generellt för små och för kortsiktiga för att kunna förändra vården. En viktig del i Kostfondens arbete är därför att driva fram stora och högkvalitativa studier som kan ligga till grund för nya behandlingsrekommendationer.

För att driva utvecklingen framåt identifierar Kostfonden genom vårt vetenskapliga råd viktiga kunskapsluckor. Sedan samlar fonden in pengar genom till exempel crowdfunding för att kunna fylla viktiga kunskapsluckor med bra vetenskap.
Write your awesome label here.

Ann Fernholm - En av Kostfondens grundare

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och författare av böckerna Ett sötare blod och Det sötaste vi har. Hon har disputerat i biokemi och har sedan år 2009 granskat råden om en lågfettdiet.

Det arbetet har övertygat henne om att kostbehandlingar kan spela en mycket större roll i vården än vad de gör idag. Hon har varit med och grundat Kostfonden eftersom högkvalitativ forskning är avgörande för att förändra vården.
Historien bakom 12 oktober

Historien bakom 12 oktober

För tre år sedan gjorde vi 12 oktober till vår dag. Med vår dag menar vi att vi skapade en alldeles egen dag för oss som kämpar för att sluta med socker och processad mat.

Under en oförglömlig eftermiddag och kväll på hotell Birgerjarl i Stockholm lyfte vi på många stenar vad gäller sockerberoende och hur vi tillsammans kan hjälpas åt för att höja kunskapsnivån inom detta område. 

Ett stort tack till Eva Gustafsson som såg till att dagen blev officiellt registrerad som "Den sockerfria dagen" i kalendern. Vi är det ena land i världen som har en sockerfri dag!

Oavsett om du är sockerberoende, anhörig till en sockerberoende, storkonsument av socker och processad mat eller bara allmänt intresserad av att lära dig mer om hur socker och processad mat påverkar vår hälsa så är du välkommen att delta. Det är tillsammans vi kan göra skillnad. 

Varmt välkommen Ewa, Babben och Bitten. 

Patrick Jones - Course author
Ewa Meurk, Babben Larsson och Bitten Jonsson är grundare och initiativtagare till 12 oktober - den sockerfria dagen.