Se hela eventet 12 oktober

Nu har du möjlighet att se det hela inspelade eventet och lära dig mer om Kostfonden och Sockerchecken. 

Du som redan betalt och anmält dig behöver bara logga in med ditt användarnamn och lösenord. 
Att vara sockerfri en hel dag låter enkelt men det är faktiskt lättare sagt än gjort. Det finns socker i nästan allting som vi köper nuförtiden och man behöver vara lite av en detektiv (eller biokemist) för att kunna förstå vad ett livsmedel egentligen innehåller. 
Själva online eventet var den 12 oktober mellan 18-22 med några av världens auktoriteter som djupdök i sina specialiteter men vi kommer tjuvstarta med att ge dig en egen upplevelse av hur mycket dolt socker det finns i våra livsmedel. 
När du anmäler dig så måste du först skaffa ett konto på elitista. Detta för att du ska få kunna få ta del av av informationen om våra samarbetspartner och se filmen om Kostfonden. 

Du som var med LIVE den 12 oktober loggar bara in med det användarnamn och lösenord som du skapade då. Ni betalar ingenting. 

Överskottet går till Kostfonden. 

Program och föreläsare 

Ewa Meurk - Moderator

Ewa Meurk är civilingenjören som bytte bana och blev en hälsoingenjör. Hon kommer vara kvällens moderator tillsammans med Babben Larsson 

Babben Larsson - Moderator

Behöver ingen närmare presentation. Vem känner inte till EN av våra mest folkkära artister? Tillsammans med Ewa Meurk leder hon oss genom kvällen och kommer även dela med sig av sina erfarenheter som nykter sockerberoende. 

Bitten Jonsson

Bitten Jonsson är Sveriges sockerdrottning. Hon införde begreppet sockerberoende för 25 år sedan. Hon har hjälpt tusentals och åter tusentals personer att tillfriskna från sitt sockerberoende. Bitten kommer att berätta om vad som händer internationellt inom beroendeforskningen och varför begreppet sockerberoende inte längre är kontroversiellt. 

Professor Robert Lustig

Är sockerindustrins främsta motståndare och den forskare i världen som höjt sin röst mest mot tillsatt socker i maten. Robert Lustig är professor och barnendokrinolog vid UCSF i San Francisco, där han under långt tid har behandlat barn med fetma.
Föreläsningen är på engelska. 

Dr Peter Martin - Funmed

Peter Martin är grundare till Funmed och en av Europas mest erfarna funktionsmedicinska läkare.  I hans föreläsning kommer du få veta mer om vad socker och processad mat kan ställa till det i kroppen förutom att ge fetma och typ 2 diabetes. 

Dr Aseem Malholtra

Engelsk hjärtläkare som var en av de första i England att ta upp kampen mot sockret och dess betydelse för vår hjärt och kärlhälsa. Den 12 oktober kommer han till Sverige och berättar om varför socker och processad mat förstör våra blodkärl. Föreläsningen är på engelska.

Dr Jen och Dr David Unwin

David och Jen är grundare av organisationen Public Health Collaboration. De kommer att berätta om deras arbete att förändra ett samhälles syn på kost och hälsa från grunden samt hur de har hjälpt många patienter att tillfriskna från typ 2 diabetes utan läkemedel. 
Föreläsningen är på engelska.

Grundare av Kostfonden - Ann Fernholm

Ann Fernholm kommer att berätta hur ett vetekorn kan omvandlas till korv, glass och godis. Och så tar hon med dig på en resa in bland matens mörka materia, där flera nycklar till hälsa finns. 

Paneldebatt med alla svenska föreläsare

Paneldebatt med alla svenska föreläsare.
Allt detta ingår den 12 oktober!

  • Inspirerande föreläsningar med några av världens ledande auktoriteter inom området
  • Möjlighet att lära känna våra samarbetspartners och se vad de gör för att bidra till en minskad sockerkonsumtion
  • Gratis användning av Sockerchecken under några dagar
  • Få höjd kunskapsnivån kring varför socker och processad mat gör oss sjuka
  • Gemenskap med andra

Förändring börjar när någon säger NEJ!

Oavsett om det gäller att förändra samhällets syn på rasism, sexuell läggning eller jämlikhet mellan könen så börjar det med att någon vågar säga NEJ. 

Den 12 oktober är det din tur att säga NEJ. Nej till socker och ultraprocessade livsmedel som inte kommer hjälpa dig att bygga en friskare kropp. 

Den 12 oktober utnyttjar vi vår konsumentmakt och visar att vi vill äta mat utan tillsatser. Det vi köper styr affärernas utbud. 

Är du också beredd att säga NEJ den 12 oktober?

Du är inte längre ensam!

För 20 år sedan var det mycket kontroversiellt att säga att socker var farligt. Du blev betraktad som en sockerpolis, en tråkig person som inte kunde unna dig någonting och njuta av livet. 

Nu börjar vindarna vända. Vi blir fler och fler som lärt oss mer om sockret och den processade matens skadliga inverkan på vår hälsa. 

När du försöker minska på sockret är du inte längre ensam. Tillsammans gör vi Sverige friskare!
Ge kostfonden förutsättningar att bedriva ett långsiktigt och strukturerat  arbete

Överskottet går till Kostfonden

Write your awesome label here.

Kostfonden

Kostfonden samlar in resurser till vetenskapliga studier som undersöker kostens effekter på hälsan och vilka eventuella biverkningar en kostomläggning kan ge.

Eftersom kostforskning saknar kommersiellt intresse är de studier som genomförs i dag generellt för små och för kortsiktiga för att kunna förändra vården. En viktig del i Kostfondens arbete är därför att driva fram stora och högkvalitativa studier som kan ligga till grund för nya behandlingsrekommendationer.

För att driva utvecklingen framåt identifierar Kostfonden genom sitt vetenskapliga råd viktiga kunskapsluckor. Sedan samlar fonden in pengar genom till exempel crowdfunding för att kunna fylla viktiga områden med bra vetenskap.
Write your awesome label here.

Ann Fernholm - En av Kostfondens grundare

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och författare av böckerna Ett sötare blod och Det sötaste vi har. Hon har disputerat i biokemi och har sedan år 2009 granskat råden om en lågfettdiet.

Det arbetet har övertygat henne om att kostbehandlingar kan spela en mycket större roll i vården än vad de gör idag. Hon har varit med och grundat Kostfonden eftersom högkvalitativ forskning är avgörande för att förändra vården.

Möt några företag som stödjer den 12 oktober

Funmed är självklart med och stödjer en sockerfri dag. Vi ser dagligen hur socker och den processade maten förstör mångas hälsa och livskvalité. 
Martin Engberg
VD på Funmed
Drag to resize
Vi på Diet Doctor jobbar ständigt för att öka folks medvetande kring hälsa och socker så det känns självklart att stödja den sockerfria dagen.
Dr Andreas Eenefelt
VD och grundare av Diet Doctor
Drag to resize
Jag har ägnat nästan hela mitt yrkesverksamma liv åt att bekämpa livsstilssjukdomar och välkomnar en sockerfri dag av hela mitt hjärta.
Jonas Bergqvist - Leg sjukgymnast
Grundare Paleo Institute och Funktionsmedicinska Institutet

Drag to resize
De metabola sjukdomarna följer i sockret och den processade matens fotspår. Riksföreningen för metabol hälsa är självklart med i kampen för en sockerfri dag.
Docent Ralf E Sundberg
Styrelseordförande Riksföreningen Metabol Hälsa
Drag to resize
När jag drog ned på sockret och den processade maten upplevde jag en enorm skillnad i fokus och energi. Upgrit brinner för att hjälpa människor att göra livsstilsförändringar och  stödjer självklart en sockerfri dag. 
Wilhelm Nordenfelt
VD för Upgrit
Drag to resize
Som ingenjör gillar jag problemlösning och ett av de stora hälsoproblemen är sockret och den processade maten. Lösningen på problemet är att dra ned på sockret. Självklart vill Deversify vara en del av lösningen och stödjer helhjärtat en sockerfri dag. 
Anders Murman
VD för Deversify
Drag to resize
Vår grund är skapat ur kunskap och intresse för näringens läkande förmåga. Vi är övertygade om att rätt kost kan läka oss både på insidan och utsidan. Vi stöttar självklart den sockerfria dagen och vill bidra till att sprida viktig information om att minimera socker och processad mat för både hälsa och miljö
Jannica Bengtsson
Medgrundare och vVD No Bond Beauty

Drag to resize
Vi möter dagligen människor som kämpar för att sluta med sockret och den processade maten. Socker är inte ett ofarligt livsmedel utan det är en drog som förstör liv. Precis som alkohol och narkotika. Vi stöttar självklart en sockerfri dag!
Charlotte Schön Paulsen och Frida Sandin
Grundare LevaSockerfri
Drag to resize
FÖR OSS I DIOS ÄR DET VIKTIGT ATT ÖKA KUNSKAPEN OM SOCKER. DÄRFÖR VILL STÖDJA DEN SOCKERFRIA DAGEN OCH BIDRA TILL ATT DE MED DIABETES KAN GÖRA BRA OCH MEDVETNA VAL.
Thomas Magnusson 
Ordförande Diabetesorganisationen Sverige
Drag to resize

Kost och livsstil är en utmaning på samhällsnivå och Medisera vill vara med och stödja en Sockerfri dag som ett led i vårt arbete med kunskapsspridning för en hållbar samhällsutveckling. Med rätt information och kunskap kan individen påverka sina livsval för en god hälsa.

Rebecca Engelbert 
VD för Medisera
Drag to resize
Eftersom Ekoappen vill sprida kunskap om naturlig hälsa och hållbar livsstil, är det självklart för oss att vara med på den Sockerfria dagen! Tillsammans kan vi inspirera fler till att göra medvetna val som främjar hälsan.
Ninnie Wikström
VD för Ekoappen
Drag to resize
Den som har ett sockerberoende har svårt, eller kanske till och med ser det som omöjligt att sluta äta socker. En sockerberoende äter alltid mer än man har haft för avsikt att göra.
Självklart stödjer sockerskolan en sockerfri dag. 
Cristina Krügnell och Jessica Eibladh
Grundare av Sockerskolan
Historien bakom 12 oktober

Historien bakom 12 oktober

För tre år sedan gjorde vi 12 oktober till vår dag. Med vår dag menar vi att vi skapade en alldeles egen dag för oss som kämpar för att sluta med socker och processad mat.

Under en oförglömlig eftermiddag och kväll på hotell Birger Jarl i Stockholm lyfte vi på många stenar vad gäller sockerberoende och hur vi tillsammans kan hjälpas åt för att höja kunskapsnivån inom detta område. 

Ett stort tack till Eva Gustafsson som såg till att dagen blev officiellt registrerad som "Den sockerfria dagen" i kalendern. Vi är det enda land i världen som har en sockerfri dag!

Oavsett om du är sockerberoende, anhörig till en sockerberoende, storkonsument av socker och processad mat eller bara allmänt intresserad av att lära dig mer om hur socker och processad mat påverkar vår hälsa så är du välkommen att delta. Det är tillsammans vi kan göra skillnad!

Varmt välkommen Ewa, Babben och Bitten. 

Patrick Jones - Course author
Ewa Meurk, Babben Larsson och Bitten Jonsson är grundare och initiativtagare till 12 oktober - den sockerfria dagen.