Helgtips-smörgåstårta

April 3, 2020 Ewa Meurk

Helgtips - smörgåstårta med lax och räkor

Såhär helgen innan påsk då många av oss valt att stanna hemma så passar det bra att baka en smaskig smörgåstårta. Ja, ni hörde rätt. Det här är bland den godaste smörgåstårta som jag ätit (och jag har ätit många förr i tiden). Den är innehåller nästan inga kolhydrater och är glutenfri. 

jag började baka smörgåstårta för 10 år sedan när mina killar fyllde år istället för vanlig tårta. Fastän de nu är vuxna så frågar de alltid efter den till sina födelsedagar. Förra helgen fyllde äldsta sonen 23 år så det var bara att kavla upp ärmarna och sätta igång. En tårta räcker till cirka 4 personer men jag brukar göra dubbelsats och äta den till lunch dagen därpå. Bjud på denna i påsk eller till någon studentfest. Den enda skillnaden kommer vara att era gäster kommer gilla denna bäst. 

Smörgåstårta 4 pers

Ingredienser:

Brödet

1 dl mandelmjöl

0,5 dl pofiber

0,5 dl kokosmjöl

1,5 tsk fiberhusk

2 tsk bakpulver

Salt efter smak

3 vispade ägg

60 g cream cheese

1 dl cream fraîche (Oatlys havrefraiche fungerar också bra)

 

Fyllning 1

100 g varmrökt lax

0,5 dl majonäs

 

Fyllning 2

1dl skalade räkor

0,5 liten röd lök

0,5 dl fraiche

1 msk majonnäs

grovmalen svartpeppar

 

Fyllning 3

2 ägg

0,5 dl majonnäs

 

Dekoration

3/4 dl majonnäs

1,5 dl cream fraiche (Oatlys havrefraiche fungerar också bra)

Gurkskivor

1,5 dl skalade räkor

 

Gör så här

Brödet

Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienserna i en skål. Ta sedan dem vispade äggen och vispa ihop med cream cheese och cream fraiche. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper i måtten ca 25*35cm och grädda i 10minuter. När den svalnat skär du brödet i fyra lika stora bitar.

 

Lägg upp första brödet på ett fat och börja med fyllningarna.

 

Fyllning 1

Mosa ihop med gaffel till en röra och lägg över första brödet. Lägg över nästa bröd och börja med fyllning2.

 

Fyllning 2

Mixa ingredienserna till en lös röra och häll över tårtan. Lägg sedan på bröd 3 och börja med sista fyllningen.

 

Fyllning 3

Mosa med gaffel till ett äggmos och lägg över på tårtan.Lägg sedan på sista brödet och dekorera som du vill.

 

Blanda cirka 3/4dl mayo med 1,5dl cream fraiche (Oatlys havrefraiche) och smetade över hela tårtan och dekorera sen med räkor och gurka, citron och gravad lax. 

Ha en underbar helg och glöm inte #alltidmätt2020